De simpelste manieren om brand te voorkomen

Laatst gewijzigd op: | Door:

De simpelste manieren om brand te voorkomen

Brand voorkomen hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips verkleint u vandaag nog de kans op brand. Makkelijker kan bijna niet!

1. Alle apparaten in huis echt uit zetten

Hoe vaak zet u de apparaten in huis echt uit? Door een apparaat op stand-by te zetten, blijven de onderdelen warm. Warmte is een gevaarlijke combinatie met stof, want dat kan zo brand veroorzaken. Maak er daarom een gewoonte van om alle apparaten in huis uit te zetten als u ze niet gebruikt. Koppel ze aan een stand-by killer, een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Apparaten die 24 uur per dag aan staan, slurpen ongemerkt ook veel energie. Een televisie die altijd op sluimerstand staat, maakt uw jaarlijkse energierekening zo €15 hoger.

2. Het filter in de droger pluisvrij maken

De wasdroger is van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk. Het rondzwervende pluis in de droger vat door de warme lucht namelijk snel vlam. Gelukkig zit er in iedere droger een pluizenfilter. Door na iedere droogbeurt het filter pluisvrij te maken, is de kans op brand veel kleiner. Zet de droger alleen aan als u thuis bent en niet als u slaapt. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan bent u er snel bij.

3. Brandveilige kleding dragen

Waarschijnlijk houdt u er tijdens een dagje shoppen geen rekening mee of de kleding brandveilig is. Toch is het geen gek idee om hier vaker bij stil te staan. Helemaal als u gaat barbecueën, gourmetten of veel bij een openhaard of vuurkorf zit. Strakke kleding gemaakt van dierlijke vezels, zoals zijde en wol, is het brandveiligst. Als u alleen kleding heeft van synthetische materialen, is het slim om er een hemdje van dierlijk materiaal onder te dragen. Zelfs een hemd van katoen maakt uw outfit al brandveiliger.

4. De meterkast opgeruimd houden

De meterkast wordt vaak gebruikt als opslagplek voor modems en routers. Verplaats deze kastjes liever naar een andere plek om brand te voorkomen. Met een volgebouwde meterkast loopt u het risico dat deze apparaten hun warmte niet kwijt kunnen en brand veroorzaken. Ook voor frutsels zoals paraplu’s en handschoenen kunt u beter een andere opbergplek zoeken.

5. Uw telefoon overdag opladen

’s Nachts uw telefoon opladen is volgens de brandweer geen goed idee. Als een oplader te lang in het stopcontact zit, kan de accu of batterij van uw telefoon oververhit raken. Slimmer is het om uw telefoon overdag op te laden. Hij zit dan minder lang in de lader, waardoor de kans op oververhitting kleiner is. Ook heel belangrijk: een goede oplader gebruiken, het liefst van het originele merk. U weet nooit hoe veilig een oplader is die u voor een prikkie in het buitenland koopt.

6. Ieder jaar de schoorsteen laten vegen

Jaarlijks zijn er meer dan 2000 schoorsteenbranden. Brand in de schoorsteen is heel makkelijk te voorkomen door de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te laten vegen. Een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal veroorzaakt vaak brand. Gebruik altijd droog en onbehandeld hout om te stoken en let op de kleur van de rook uit de schoorsteen. Hoe kleurlozer de rook, hoe beter. Hierdoor weet u dat het verbrandingsproces optimaal verloopt.

Benieuwd wat de meest gemaakt fouten bij brand zijn? U leest het hier.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit