De voor- en nadelen van all season banden

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

Banden waarmee je in de zomer, lente, herfst én winter veilig rijdt. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wat zijn de voor- en nadelen van all season banden?

De voor- en nadelen van all season banden

All season banden worden ook verkocht als all weather banden of vierseizoenenbanden. Deze banden zijn een mix tussen winterbanden en zomerbanden. Het materiaal zit tussen dat van zomer- en winterbanden in. Ze blijven zacht bij winterse temperaturen en juist hard bij zomerse temperaturen. Zijn deze banden dan echt de best of both worlds?

De voordelen van all season banden

All season banden geven genoeg grip tijdens een zachte winter

Nederland is een land met een gematigd klimaat. Extreme temperaturen komen hier weinig voor. Je hebt daarom voldoende grip met all weather banden onder je auto tijdens een zachte winter. Ligt er echt een dik pak sneeuw? Dan zijn winterbanden de veiligste keus.

Je hoeft de banden niet te verwisselen

Ieder jaar wisselen 3,2 miljoen Nederlanders van zomer- naar winterbanden en andersom. Bij temperaturen onder de 7 graden is het verstandig om winterbanden onder de auto te laten monteren. Wie all season banden onder de auto heeft, hoeft de banden niet te verwisselen. Dat scheelt rond de €80 en een uur wachten.

Met all season banden mag je ook in de winter rijden in Oostenrijk en Duitsland

Handig: bij winterse omstandigheden zijn all season banden ook toegestaan in Oostenrijk en Duitsland. Tot 31 september 2024 worden in Duitsland banden met alleen het M+S symbool nog geaccepteerd, dit staat voor modder en sneeuw. Deze banden moeten wel voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Als de band later is geproduceerd moet er naast het M+S symbool ook een alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje) op staan. In Oostenrijk is dit symbool al verplicht. In onder andere Italië, Kroatië, Slowakije en Tsjechië zijn bij winters weer alleen winterbanden toegestaan.

De nadelen van all season banden

All season banden kunnen niet op tegen winterbanden

In de winter kun je beter met all season banden rijden dan met zomerbanden. Toch kunnen deze banden niet op tegen de klassieke winterband. All season banden hebben namelijk minder grip bij winterse temperaturen en zijn daarom niet geschikt om in sneeuw te rijden. Laat staan om een besneeuwde helling op te rijden. Wie op wintersport gaat, heeft dus echt winterbanden nodig.

Met all weather banden moet je je rijstijl aanpassen

Door het profiel van all season banden moet je je rijstijl aanpassen in de winter en zomer. Het is belangrijk om meer afstand te houden en je snelheid aan te passen. Daar moet je net zin in hebben.

Wie meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, heeft weinig aan vierseizoenenbanden

Als je de 20.000 kilometer met gemak aantikt in een jaar, zijn zomer- en winterbanden een betere koop. All season banden slijten namelijk snel als je veel rijdt. Een set banden voor in de zomer en voor in de winter is dan veiliger en uiteindelijk ook voordeliger.

All season banden zijn minder veilig in de zomer

Bij hoge temperaturen zijn all season banden minder veilig. Zo wordt bij een noodstop vanaf 100 km per uur de remweg 1,5 keer zo lang vergeleken met een zomerband. Ook reageert een all season band minder goed op stuurbewegingen.

[bron: profile-heuver.nl, rtl.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?