Hoe elektrische apparaten brand veroorzaken

Laatst gewijzigd op: 25 januari 2018

De helft van de woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Hoe komt dat? Wij zocht het voor u uit.

Hoe elektrische apparaten brand veroorzaken

Elektrische apparaten worden te warm

Bijna alle elektrische apparaten worden warm. Of het nu een wasdroger, magnetron of föhn is. Geen reden voor paniek, als deze warmte maar weg kan. Opgehoopt stof zorgt er vaak voor dat de warmte het apparaat niet kan verlaten. Daarom is de wasdroger van alle elektrische apparaten ook het meest brandgevaarlijk. Na iedere droogbeurt zit er stof in het filter, dat in combinatie met de verwarmingselementen zo brand kan veroorzaken. Hou daarom het filter en de luchtafvoerslang goed stofvrij. De ventilator kan dan zijn werk doen, waardoor de kans op oververhitting veel kleiner is. Zorg ook dat andere elektrische apparaten, zoals elektrische ovens, magnetrons, computers, stekkerdozen en föhns, stofvrij zijn.

De apparaten worden gebruikt als u niet thuis bent

Even een wasje draaien als u niet thuis bent of de oven voorverwarmen terwijl u een diepvriespizza haalt. Handig, maar niet verstandig. Maak er een gewoonte van om elektrische apparaten alleen te gebruiken als u thuis bent. Stel dat er iets gebeurt, dan kunt u tenminste meteen ingrijpen.

De apparaten staan op stand-by

Iedereen laat wel eens een apparaat op stand-by staan. Toch is het veel verstandiger om ze helemaal uit te zetten. Als een apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen namelijk nog steeds warm. En door ze helemaal uit te zetten, bespaart u ook nog eens energie. Sommige flatscreen televisies hebben geen uitknop en staan altijd op stand-by. Gelukkig produceren deze apparaten minder warmte en trekken ze ook minder stof aan, waardoor het geen kwaad kan.

Telefoons en tablets worden ’s nachts opgeladen

’s Nachts een telefoon of tablet opladen is handig, maar ook brandgevaarlijk. Als de oplader te lang in het stopcontact zit, is er een risico op ‘overladen’. Het apparaat wordt dan te heet, waardoor er brand kan ontstaan. Opladen in bed wordt wel het nieuwe roken genoemd. Door een tablet onder een dekbed of kussen op te laden, is de kans op brand heel groot. Gebruik alleen opladers van de fabrikant en haal een oplader uit het stopcontact als er niets opgeladen wordt. Veel veiliger.

En ook belangrijk om brand door elektrische apparaten te voorkomen:

  • Vervang beschadigde draden in de keuken
  • Lus verlengsnoeren niet aan elkaar
  • Rol een kabelhaspel tijdens het klussen of gourmetten helemaal af. Het nog opgerolde snoer kan warm worden
  • Sluit grote stroomverbruikers direct aan op een stopcontact, dus niet op een kabelhaspel of stekkerdoos. Anders loopt u risico op overbelasting en kortsluiting
  • Maak minimaal 1 keer per 3 maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het. Anders loopt u het risico dat het vet in het filter vlam vat, met een vuurzee als gevolg [bron: brandweer.nl, nos.nl, vrubrandweer.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?