De slimste tips om diefstal op vakantie te voorkomen

Laatst gewijzigd op: 11 augustus 2016

Een gestolen paspoort of een vermiste koffer. In 1 klap is uw vakantie een stuk minder rustgevend. Gelukkig zijn er genoeg dingen die u voor en tijdens uw vakantie kunt doen om diefstal te voorkomen.

De slimste tips om diefstal op vakantie te voorkomen

1. Maak een kopie van uw paspoort

Ironisch maar waar: de dingen die je echt niet kwijt moet raken, raak je meestal juist kwijt. Daarom is het verstandig om een kopie of foto van uw paspoort te maken en deze naar uw mailadres te sturen, zodat u er overal ter wereld bij kunt. Maak dan ook meteen een foto van belangrijke passen, zoals uw zorgverzekeringspas en creditcard. Met een papieren kopie loopt u namelijk risico dat het alsnog in handen van de verkeerde mensen komt.

2. Vul een adreslabel nooit helemaal in

Dat er op een adreslabel ruimte genoeg is voor uw naam, adres en telefoonnummer, betekent niet dat u die er ook allemaal op moet zetten. Inbrekers zijn zo slim om op vliegvelden inspiratie op te doen. Schrijf daarom op uw adreslabel alleen uw naam en telefoonnummer.

3. Neem een extra slot mee

Het staat misschien niet bovenaan uw paklijst: een extra slot. Maar stel dat u reist met een nachttrein, dan is het slim om uw tas vast te maken aan een reisbagagerek. Slaapt ook meteen een stuk rustiger! Een klein slot aan de ritsen van uw tas, maakt het dieven ook lastiger.

4. Zet niet op social media dat u op vakantie gaat

Net zoals u nooit een foto van uw rijbewijs moet delen op social media, geldt precies hetzelfde voor uw vakantieplannen. Hiermee zegt u eigenlijk tegen potentiële inbrekers dat de kust veilig is, omdat u toch niet thuis bent. Wees daarom voorzichtig met het delen van vakantiekiekjes. Bewaar die liever voor whatsapp.

5. Wees zuinig op de bonnen

Is uw camera gestolen? Om de schade te claimen, heeft u meestal de aankoopbon nodig. Maak er daarom een gewoonte van om deze aankoopbonnen in een speciale map op te bergen of maak er direct een foto of scan van. Scheelt weer een hoop gedoe en gezoek.

Wat voor slimme tips zoekt u?