Zo kunt u uw huisdier met vuurwerkangst helpen

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Bam! Knal! Oud en nieuw is voor veel mensen een feest, maar veel honden en katten denken daar anders over. Die harde geluiden en felle lichten? Hartstikke spannend. Gelukkig zijn er manieren om het voor hen wat makkelijker te maken.

Vuurwerkangst bij huisdieren

1: Begin op tijd met voorbereiden

Het is belangrijk om niet te wachten tot het laatste moment met de voorbereidingen. Begin een paar weken van tevoren met het afspelen van vuurwerkgeluiden op een laag volume en verhoog dit telkens een beetje. Dit kan helpen uw hond of kat minder gevoelig te maken voor het geluid. Consistentie is hierbij belangrijk, dus probeer dit dagelijks te doen.

2: Zorg voor een veilig plekje

Elk huisdier heeft behoefte aan een eigen veilige haven in huis, vooral tijdens de luide knallen van vuurwerk. Denk aan een bench met een comfortabel dekentje eroverheen of een speciaal ingericht hoekje in een rustige kamer. Het idee is om een plek te maken waar ze zich kunnen verstoppen en zich beschermd voelen. Een kledingstuk van u in de buurt kan helpen, omdat uw geur voor hen geruststellend werkt.

3: Houd de gordijnen dicht

De felle flitsen van het vuurwerk kunnen net zo stressvol zijn als de geluiden. Door de gordijnen dicht te houden en eventueel wat gezellige verlichting aan te doen, creëert u een rustigere omgeving voor uw hond of kat. Dit helpt om de visuele prikkels te verminderen en maakt de ervaring minder intens voor uw huisdier.

4: Zorg voor afleiding

Afleiding kan een goede manier zijn om de aandacht van uw hond of kat weg te houden van het vuurwerk. Nieuwe speeltjes, een smakelijke kluif of hun favoriete snack: allemaal manieren om hun focus te verleggen. Activiteiten die ze leuk vinden (zoals een trekspelletje of een zoekspel met snoepjes) kunnen ook nuttig zijn om hen bezig te houden.

5: Blijf zelf rustig

Uw eigen reactie op het vuurwerk speelt een grote rol in hoe uw huisdier zich voelt. Huisdieren zijn ontzettend gevoelig voor onze emoties en kunnen stress oppikken als u nerveus of gespannen bent. Door zelf kalm en ontspannen te blijven, geeft u het signaal dat er niets aan de hand is. Dit kan helpen zich veiliger te voelen.

6: Eventueel kalmerende middelen

Als uw huisdier extreem angstig is voor vuurwerk, kan het de moeite waard zijn om na te denken over kalmerende middelen. Het is verstanding om dit eerst met uw dierenarts te bespreken, om te bepalen wat het beste is voor uw hond of kat.

7: Laat ze niet alleen

Probeer op de avond van het vuurwerk thuis te zijn bij uw huisdier. Uw aanwezigheid kan enorm geruststellend zijn en hen helpen zich veiliger te voelen. Als u er niet kunt zijn, overweeg dan om iemand anders te vragen die ze vertrouwen om bij hen te blijven.

8: Check de chip

Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt is en dat uw contactgegevens up-to-date zijn. In het ongelukkige geval dat ze toch schrikken en weglopen, vergroot dit de kans dat ze snel en veilig thuisgebracht worden.

9: Na het vuurwerk naar buiten

Het is een goed idee om na het vuurwerk even naar buiten te gaan voor een korte wandeling, zodra het veilig en rustig is. Dit helpt om te laten zien dat alles weer normaal is en bij het verwerken van eventuele opgebouwde stress.

Goed voornemen: een dierenverzekering afsluiten

Ontdek onze Dierenverzekering (hondenverzekering of kattenverzekering) en bepaal welke dekking bij u en uw hond of kat past.

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?