Dit is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk

Laatst gewijzigd op: 3 juli 2017

In een koffietentje of in de trein is een openbaar wifi-netwerk: BINGO! Maar wist u dat dit niet zonder risico’s is?

Dit is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk

Internet hebben we het liefst overal. Vakantieplekken worden erop uitgezocht en een dag zonder wifi is voor veel mensen een nachtmerrie. Uit onderzoek bleek zelfs dat 40% van alle vakantiegangers de aanwezigheid van wifi mee laat spelen in de keuze voor een hotel, camping of huisje in het buitenland. Wat een geluk als er dan een gratis wifi-spot is. Of niet?

Wat is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk?

Voor hackers is het een koud kunstje om een netwerk aan te maken met de naam van het openbare wifi-netwerk. Zonder dat u het doorheeft, gaat al het internet- en dataverkeer dan via het netwerk van de hacker. Heel gevaarlijk, want de hacker heeft zo toegang tot veel gegevens op uw smartphone, tablet of computer. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude, van het inloggen op uw Facebook-account tot het gebruiken van uw DigiD-account.

7 tips om veilig een openbaar wifi-netwerk te gebruiken

Kies zelf of u verbonden wilt zijn met een wifi-netwerk. Bij de instellingen van uw telefoon, tablet of computer kunt u dit instellen. Cybercriminelen gebruiken vaak deze voor de hand liggende netwerknamen. Extra opletten dus. Dus niet om in te loggen met uw DigiD, om geld over te maken of om te shoppen op internet. U kunt er niet op vertrouwen dat openbare wifi-netwerken veilig zijn. Helemaal geen openbare wifi-netwerken gebruiken is het veiligste. Gebruik op deze momenten liever 3G of 4G. Of wacht even tot u thuis bent. Vaak hebben ze hier een beveiligd wifi-netwerk waar u zo het wachtwoord van krijgt. Met een Virtual Private Network (VPN) maakt u een versleutelde tunnel naar een veilige server. U bent dan goed beveiligd tegen hackers en cybercriminelen. Er zijn veel VPN providers die u helpen met het maken van een privénetwerk. Hier vindt u de beste op een rij. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Kies voor iedere website en ander wachtwoord en bedenk een wachtzin. Ook handig: de website Lastpass om uw wachtwoorden te onthouden Misschien maakte uw computer, tablet of telefoon eerst spontaan contact met een openbare wifi-netwerk, zie punt 1. Verwijder deze netwerken om dit in het vervolg te voorkomen. [bron: veiliginternetten.nl, allesoverdraadloosinternet.nl, decorrespondent.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?