Dit is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk

| Door:

Dit is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk

In een koffietentje of in de trein is een openbaar wifi-netwerk: BINGO! Maar wist u dat dit niet zonder risico’s is?

Internet hebben we het liefst overal. Vakantieplekken worden erop uitgezocht en een dag zonder wifi is voor veel mensen een nachtmerrie. Uit onderzoek bleek zelfs dat 40% van alle vakantiegangers de aanwezigheid van wifi mee laat spelen in de keuze voor een hotel, camping of huisje in het buitenland. Wat een geluk als er dan een gratis wifi-spot is. Of niet?

Wat is het gevaar van een openbaar wifi-netwerk?

Voor hackers is het een koud kunstje om een netwerk aan te maken met de naam van het openbare wifi-netwerk. Zonder dat u het doorheeft, gaat al het internet- en dataverkeer dan via het netwerk van de hacker. Heel gevaarlijk, want de hacker heeft zo toegang tot veel gegevens op uw smartphone, tablet of computer. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude, van het inloggen op uw Facebook-account tot het gebruiken van uw DigiD-account.

7 tips om veilig een openbaar wifi-netwerk te gebruiken

1. Voorkom spontaan contact met een wifi-netwerk

Kies zelf of u verbonden wilt zijn met een wifi-netwerk. Bij de instellingen van uw telefoon, tablet of computer kunt u dit instellen.

2. Laat een alarmbel rinkelen bij ‘Free Wifi’ en ‘Secure Wifi’

Cybercriminelen gebruiken vaak deze voor de hand liggende netwerknamen. Extra opletten dus.

3. Gebruik openbare wifi-netwerken nooit voor belangrijke zaken

Dus niet om in te loggen met uw DigiD, om geld over te maken of om te shoppen op internet. U kunt er niet op vertrouwen dat openbare wifi-netwerken veilig zijn. Helemaal geen openbare wifi-netwerken gebruiken is het veiligste. Gebruik op deze momenten liever 3G of 4G. Of wacht even tot u thuis bent.

4. Vraag in een hotel, café of restaurant naar het wifi-netwerk

Vaak hebben ze hier een beveiligd wifi-netwerk waar u zo het wachtwoord van krijgt.

5. Kies voor de veiligste manier van internetten: VPN

Met een Virtual Private Network (VPN) maakt u een versleutelde tunnel naar een veilige server. U bent dan goed beveiligd tegen hackers en cybercriminelen. Er zijn veel VPN providers die u helpen met het maken van een privénetwerk. Hier vindt u de beste op een rij.

6. Bescherm meteen uw wachtwoorden

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Kies voor iedere website en ander wachtwoord en bedenk een wachtzin. Ook handig: de website Lastpass om uw wachtwoorden te onthouden

7. Verwijder onbekende wifi-netwerken

Misschien maakte uw computer, tablet of telefoon eerst spontaan contact met een openbare wifi-netwerk, zie punt 1. Verwijder deze netwerken om dit in het vervolg te voorkomen.

[bron: veiliginternetten.nl, allesoverdraadloosinternet.nl, decorrespondent.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >
we all benefit