Neem altijd kopie van uw identiteitsbewijs mee

Laatst gewijzigd op: 27 maart 2017

Steeds vaker wordt er een kopie van uw identiteitsbewijs gevraagd. Bij het huren van een auto bijvoorbeeld of het afsluiten van een huurcontract. Met deze tips houdt u het veilig.

Neem altijd kopie van uw identiteitsbewijs mee

Eerder schreven we al dat het niet verstandig is om een foto van uw identiteitsbewijs op Social Media te delen. Geen vrolijke selfie met uw paspoort net voordat u op vakantie gaat en ook geen trotse foto van uw net gehaalde rijbewijs. Minstens zo gevoelig voor identiteitsfraude is een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Gelukkig zijn er handige trucs om dat veel lastiger te maken.

Een kopie is maar een kopie. Toch?

Helaas niet. Criminelen hebben persoonsgegevens nodig om identiteitsfraude te plegen. Met een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs krijgen ze die gegevens op een presenteerblaadje. Het is zo een makkie om een verzekering of rekening op uw naam af te sluiten. Of een flinke bestelling bij een webshop te plaatsen bijvoorbeeld.

Slim uw identiteitsbewijs kopiëren doet u zo

  • Gebruik KopieID, de app van de overheid. Daar kunt u een scan mee maken van uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs. Privacygevoelige informatie, zoals uw Burgerservicenummer (BSN), kunt u doorstrepen en u kunt een watermerk toevoegen.
  • Liever old school of geen tijd voor de app? Schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, voor wie die bedoeld is, de datum en vergeet niet om uw Burgerservicenummer door te strepen. Let op: dat staat niet alleen duidelijk op uw identiteitsbewijs, maar onderaan in een strook met priegelige cijfertjes.
  • Er zijn ook speciale paspoorthoezen te koop die fraudegevoelige informatie afschermen.
  • U kunt altijd voor de zekerheid een paar veilige kopieën van uw identiteitsbewijs meenemen op vakantie. Dat scheelt weer tijd en gedoe. Scan ze bijvoorbeeld in en mail ze naar uzelf.

Deze instanties mogen wél een kopie maken

Het is een inkoppertje, maar vraag altijd eerst waarom er een kopie nodig is. Er zijn maar weinig organisaties die een kopie van uw identiteitsbewijs mogen maken. Dat zijn overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s en zorgverleners, zoals de apotheek, huisarts of zorgverzekeraar. Werkgevers hebben een kopie nodig voor in de loonadministratie. Anders instanties mogen wel om een identiteitsbewijs vragen voor legitimatie, maar hebben genoeg aan het type identiteitsbewijs en het documentnummer, zoals: ‘Paspoort, NWLFR3706’. Wordt er om een kopie gevraagd bij een receptie of bijvoorbeeld fietsenverhuur? Geef dan een slimme kopie van uw identiteitsbewijs, met uw Burgerservicenummer doorgestreept of gebruik de KopieID app. Laat uw paspoort of ID niet innemen. Leg duidelijk uit dat u bang bent voor risico van fraude met data.

Help, ik ben slachtoffer van identiteitsfraude

Als u slachtoffer bent of denkt dat u slachtoffer bent van identiteitsfraude, meld dat dan zo snel mogelijk bij de politie. Ook als uw paspoort of rijbewijs gestolen is. Geef het door aan uw bank of creditcardmaatschappij en blokkeer uit voorzorg uw pasjes. U kunt de fraude online melden bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude- en fouten (CMI). [bron: kopie-id.nl, politie.nl, rijksoverheid.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?