Zo brandveilig is uw kerstverlichting

Laatst gewijzigd op: | Door:

Zo brandveilig is uw kerstverlichting

Een kerstboom zonder kerstverlichting is geen kerstboom. Alleen kan deze gezellige versiering voor veel ongelukken zorgen. Met deze checklist blijft het veilig.

Kerstverlichting is de afgelopen jaren steeds veiliger geworden. Niemand hangt meer echte kaarsjes in de boom en er is steeds meer led-verlichting te koop. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2011 voor het laatst een uitgebreide test naar kerstverlichting en ontdekte toen dat 17% van de kersverlichting onveilig is. In 2007 lag dit percentage nog op 50%. Een flink verschil dus!

Onveilige kerstverlichting

Toch is het alles behalve overdreven om te kijken of de kerstverlichting in de boom wel veilig is. Onveilige kerstverlichting kan namelijk een schok geven en brand veroorzaken. Eenkurkdroge kerstboom en slechte kerstverlichting zorgt dan binnen no-time voor een vuurzee. Daar kan geen blusdeken tegenop.

Checklist: is mijn kerstverlichting brandveilig?

Als u alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is uw kerstverlichting zo veilig mogelijk.

Ik heb mijn kerstverlichting eerst een half uur getest

Een handige manier om te kijken of de kerstverlichting het nog goed doet. Leg de verlichting wel op een veilige plek.

Mijn kerstverlichting heeft een KEMA-keurmerk

Dit keurmerk geeft aan dat de kerstverlichting uitvoerig getest en goedgekeurd is.

Mijn kerstverlichting heeft led-lampjes

Tegenwoordig is er bijna alleen maar kerstverlichting met led-lampjes te koop. Handig, want deze verlichting wordt niet heet, is steviger en energiezuiniger. Kerstverlichting met led-lampjes is volgens Milieu Centraal ongeveer 7 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Daarnaast worden led-lampjes in de fabriek volledig geseald, waardoor u de lampjes niet kunt vervangen. Het gevaar van het vervangen van lampjes is dat er contactjes losraken, wat kortsluiting kan veroorzaken.

Alle lampjes branden

Vroeger viel het hele lichtsnoer uit, als er 1 lampje kapot was. Bij kerstverlichting met gloeilampjes, dus geen led-lampjes, gaan de lampjes nu feller branden. Hierdoor worden ze nóg warmer. Bij deze kerstverlichting is het zelfs nog mogelijk om een kapot lampje te vervangen. Doe dit zo snel mogelijk om oververhitting te voorkomen. Haal wel eerst de stekker uit het stopcontact. Als er draadjes loskomen bij het verwisselen, is het beter om de verlichting weg te gooien en een nieuwe te kopen. Het zekere voor het onzekere nemen? Steek dan geen moeite in het vervangen van een kapot lampje, maar koop meteen nieuwe kerstverlichting met led-lampjes.

Er liggen geen delen van de lichtketting of het lichtsnoer open

Beschadigingen kunnen een elektrische schok van 230 volt geven bij aanraking of zelfs brand veroorzaken.

Ik heb geen verlengsnoeren aan elkaar gekoppeld

Wie verlengsnoeren aan elkaar koppelt, loopt het risico op overbelasting. En dat kan weer brand voorzaken. Vaak is het aangesloten vermogen te groot voor het dunste snoer.

Er is niet te veel aangesloten op 1 stekkerdoos

Op een stekkerdoos staat het belastbare vermogen in watt uitgedrukt, heel handig. Wie te veel aansluit op 1 stekkerdoos, loopt het risico op kortsluiting.

’s Nachts doe ik de kerstverlichting uit

Voorkom ongelukken door ’s nachts en als u niet thuis bent de kerstverlichting uit te zetten. Led-lampjes worden dan wel bijna niet heet, toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Scheelt ook weer energie.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit