Waarom rolluiken levensgevaarlijk zijn bij brand

Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2019

Ja ze maken de (slaap)kamer lekker donker en helpen tegen geluidsoverlast. Maar rolluiken hebben één flink nadeel: ze zijn levensgevaarlijk bij brand.

Waarom rolluiken levensgevaarlijk zijn bij brand

Het kan zo een scène in een horrorfilm zijn: er breekt brand uit in huis, maar u kunt met geen mogelijkheid vluchten omdat er rolluiken voor de ramen hangen. Wat u ook probeert, hoe hard u ook trekt, er komt geen beweging in die dingen. Daar gaat uw vluchtroute.

Rolluiken blokkeren de vluchtroute

Daarom is het verstandig om voor het kopen van rolluiken de volgende vraag te stellen: ‘Moet ik in geval van nood via een raam vluchten?’. Als het antwoord ‘ja’ is, kunt u veel beter voor andere verduistering kiezen. Bij brand heeft u namelijk minder dan 3 minuten (!) de tijd om veilig buiten te komen. Blokkeren rolluiken de vluchtroute, dan verliest u hele kostbare tijd door hieraan te sjorren. Ook kan door brand de elektriciteit uitvallen waardoor u de elektrische rolluiken met geen mogelijkheid meer kunt openen. Rolluiken met handbediening zijn helaas geen veilig alternatief: de canvas banden kunnen doorbranden, waardoor de luiken potdicht blijven. Een ander groot nadeel van rolluiken is dat hulpdiensten ze van buitenaf niet kunnen openen.

Maak een vluchtplan

Heftig maar waar: een vluchtplan kan het verschil maken tussen leven en dood. Rook zorgt ervoor dat uw huis binnen een paar minuten in een doolhof verandert. Met een vluchtplan in uw hoofd weet u gelukkig hoe u zo snel mogelijk buiten komt. Het maken van zo’n plan zet u en uw gezinsleden ook meteen aan het denken. Want op welke plek ligt de huissleutel altijd? Wat moet je doen als er rook onder een deur vandaan komt? Hangen er wel genoeg rookmelders in huis? En wie bekommert zich om eventuele kinderen en huisdieren? Lees hier hoe u een goed vluchtplan maakt.

Veiligere rolluiken?

Heeft u al rolluiken voor uw ramen? Als ze de vluchtroute blokkeren, overweeg ze dan te vervangen door gordijnen. Bij elektrische rolluiken kunt u er een accu tussen plaatsen. Die zorgt ervoor dat de luiken altijd open gaan, ook als er geen stroom is. Wist u dat een wasdroger vaak brand veroorzaakt? Lees hier 7 tips om brand in de droger te voorkomen.

Wat voor slimme tips zoekt u?