Doe dit nooit met een blusdeken

Laatst gewijzigd op: 15 maart 2018

Hoe lang moet je een blusdeken laten liggen? Kun je een blusdeken 2 keer gebruiken? En werkt een blusdeken ook bij een vlam in de pan?

Doe dit nooit met een blusdeken

Te snel een blusdeken weghalen bij brand

Een blusdeken is een hele slimme uitvinding. Je dekt de vlammen af met een deken, waardoor er geen zuurstof bij kan komen en het langzaam dooft. Het is wel belangrijk om een blusdeken lang genoeg te laten liggen, zodat het vuur de tijd heeft om te doven en de ergste hitte weg kan. Laat hem daarom minimaal een half uur liggen.

Een brand groter dan een voetbal blussen met een blusdeken

Blusdekens zijn geschikt om beginnende branden te doven. Als kleding vlam vat of als een prullenbak door een nagloeiende lucifer in brand vliegt bijvoorbeeld. Een handig stokpaardje: gebruik alleen een blusdeken als de brand niet groter is dan een voetbal. Anders heeft u grover geschut nodig om te blussen en kunt u beter meteen de brandweer bellen.

Langer dan 30 seconden wachten met de blusdeken gebruiken

Met een blusdeken kunt u alleen een beginnend brandje blussen, daarom moet hij binnen 30 seconden na het ontstaan van de brand gebruikt worden. Wacht u langer? Dan is de brand waarschijnlijk groter dan een voetbal en dus te groot om te blussen met een deken.

Alvast een blusdeken uit de verpakking halen

Even een blusdeken testen, is geen goed idee. Er zit niet voor niks een verpakking omheen. Door stof en vet kan een blusdeken minder goed gaan werken. Ook is het op z'n zachtst gezegd een uitdaging om een blusdeken op te vouwen zonder hem te beschadigen. Laat hem daarom gewoon in de verpakking zitten tot u hem echt nodig heeft.

Een blusdeken 2 keer gebruiken

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar vroeger werden blusdekens van wol gemaakt en verstevigd met asbest. Tegenwoordig zijn alle blusdekens van bijna onbrandbaar materiaal gemaakt; meestal van geweven glasvezel. Ondanks dat dit heel stevig materiaal is, kunnen blusdekens maar 1 keer gebruikt worden. Niet alleen is een blusdeken nog een keer netjes opvouwen een crime, het materiaal is ook niet geschikt om 2 keer brand te blussen. Gooi na gebruik dus altijd de blusdeken weg en koop een nieuwe.

Een blusdeken in een rommella bewaren

Bij brand heeft u geen tijd om eerst in een rommella naar een blusdeken te zoeken. Leg de blusdeken daarom op een plek waar u hem makkelijk kunt vinden en snel kunt pakken. Ook slim: hang hem op aan een haakje in de keuken of op de gang.

Vlam in de pan blussen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWA) ontdekte dat veel blusdekens niet geschikt zijn om een vlam in de pan en frituurbrand te blussen. Ook uit onderzoek van de Brandwonden Stichting en brandweer Gelderland-Zuid bleek dat lang niet alle blusdekens geschikt zijn om olie- en vetbranden te blussen. Het advies is daarom om bij een vlam in de pan geen blusdeken te gebruiken, maar een speciale vetbrandblusser or de brandende pan af te dekken met een passende deksel of koekenpan. [bron: brandveilig.com, veiligheid.nl, frituurbrand.nl, brandweer.nl, veiligeproducten.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?