Geen zin in een boete? Leg dit in uw kofferbak

Laatst gewijzigd op: 4 september 2018

Niet alleen als u te hard rijdt of een kruispunt blokkeert, heeft u zo een bon aan uw broek. U krijgt hem ook als u dit niet in de kofferbak heeft liggen!

Geen zin in een boete? Leg dit in uw kofferbak

Net zo onmisbaar als een reserveband en noodhamer is een set reservelampen. Als een autolamp het niet doet en u onderweg wordt aangehouden door de politie, is één van de eerste vragen: “Heeft u een reservelamp bij u?” Voordat de politie een flinke boete uitschrijft, krijgt u de kans om de lamp ter plekke te vervangen. Maar dan moet u natuurlijk wel een spiksplinternieuwe lamp bij u hebben. Ligt er geen lamp in de kofferbak? Dan krijgt u een bekeuring van €90 tot €140. De hoogte van het bedrag hangt af van waar de politie u tegenkwam: binnen of buiten de bebouwde kom.

S.O.S, ik weet niet hoe ik een autolamp vervang

Een lampenset is bij de autodealer te koop, maar ook bij de meeste tankstations en winkels met automaterialen. Hoe makkelijk een autolamp te vervangen is, hangt af van de lamp en het bouwjaar van de auto. Het kan binnen een paar minuten gefikst zijn, maar ook pas na een uur prutsen en zweten. In het instructieboekje van uw auto wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u een lamp moet vervangen.

Lamp vervangen? Doe dit niet

  • De verlichting aan laten tijdens het vervangen. Zo loopt u het risico op kortsluiting.
  • Een halogeenlamp gewoon ergens vastpakken. Halogeenlampen moeten bij de voet vastgepakt worden. Vette vingers zorgen voor zwarte aanslag op het glas, waardoor de lamp minder licht geeft. Moet u de lamp wel bij het glas vastpakken om hem te monteren? Gebruik dan een schone doek.
  • De lamp meteen vervangen. Verwissel de lamp pas als de auto even stil heeft gestaan. Anders is hij nog gloeiend heet.
  • In paniek raken als de lamp het niet meteen doet. Niet altijd werkt de verlichting meteen. Zet de lampen dan uit en de auto op slot. Haal de auto na een paar minuten weer van het slot en zet de autolampen weer aan. Grote kans dat de lamp het dan wel doet.
  • Geen hulp durven inschakelen. Als het instructieboekje niet duidelijk genoeg is, kunt u op YouTube naar een duidelijke video zoeken.

Geen kapotte autolamp, wel een boete

Rijden met een kapotte lamp levert een flinke boete op, maar er zijn meer boetes die te maken hebben met de autolampen. Als u de auto versiert met LED- of neonverlichting riskeert u een bekeuring van €140. Seinen met groot licht is strafbaar en levert een boete van €90 op. En gebruikt u onterecht de mistlichten? Dan ligt er zo een boete van €140 op uw deurmat. Niet niks.

En leg ook deze onmisbare dingen in uw auto

  • Een reserveband. Onmisbaar als u ineens met een lekke band langs de weg staat. In veel nieuwe auto’s ligt geen reserveband meer, maar een spuitbus met vulschuim. Klinkt handig, maar vaak is het gat zo groot dat vulschuim niet werkt. Leg daarom altijd voor de zekerheid een reserveband in de kofferbak.
  • Een oplader voor uw telefoon. Zeker als u uw telefoon als navigatie gebruikt, is het slim om een oplader in de auto te leggen. Als u een USB-aansluiting in de auto heeft, hoeft u geen aparte oplader te kopen.
  • Een noodhamer. Een noodhamer is de redder in nood als uw auto te water raakt. Leg er minimaal 2 in de auto. Dan kunnen andere passagiers zich ook zo snel mogelijk bevrijden.
  • Een EHBO-koffer. Gevuld met een mitella, verband, pleisters en steriele gaasjes.

Wat voor slimme tips zoekt u?