Niet schrikken: dit zijn de hoogste verkeersboetes

Laatst gewijzigd op: | Door:

Niet schrikken: dit zijn de hoogste verkeersboetes

Het is de schrik van iedereen met een rijbewijs: een envelop van het Centraal Justitieel Incassobureau op de deurmat vinden. Zeker als het een torenhoge verkeersboete is.

Dat niemand, maar ook echt niemand, blij wordt van een verkeersboete staat vast. Toch wordt de kans dat u op de bon gaat alleen maar groter. De politie komt namelijk met steeds inventievere snufjes om op overtredingen te controleren. Het nieuwste van het nieuwste is een radarauto. Met deze rijdende flitspaal gaat de politie snelheidscontroles doen. Zo vliegen snelheidsduivels eerder op de bon. De auto’s te slim af zijn, wordt een missie onmogelijk. De politie gaat namelijk geen specifiek merk en ook geen specifiek model auto gebruiken. U kunt dus ook door een oude Fiat Panda op de gevoelige plaat vastgelegd worden. Gewoon netjes blijven rijden dus – dat is ook een stuk veiliger.

Top 10 hoogste verkeerboetes

Wat zijn eigenlijk de hoogste verkeersboetes die je op de deurmat kunt vinden, los van het overtreden van de maximumsnelheid? Dit is de top 10:

  1. Passagiers van een stilstaande tram of bus niet de gelegenheid geven om uit te stappen - € 400
  2. Op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren, terwijl u geen gehandicaptenvoertuig of gehandicaptenparkeerkaart hebt - € 400
  3. Rechts inhalen - € 250
  4. Een kruispunt blokkeren - € 250
  5. Geen voorrang verlengen aan bestuurders van rechts - € 250
  6. Een telefoon vasthouden achter het stuur - € 250
  7. Bij afslaan tegemoetkomend verkeer niet voorlaten - € 250
  8. Een aanhangwagen hebben met scherpe en/of uitstekende delen die letsel kunnen veroorzaken bij een botsing - € 250
  9. Zonder noodzaak stilstaan op de vluchtstrook of vluchthaven - €250
  10. Met 1 motorvoertuig meer dan 1 voertuig slepen - €250

4 veelgestelde vragen over verkeersboetes

1. Wanneer is een verkeersboete binnen?

‘Wanneer ligt een verkeersboete in de bus?’, vraagt u zich misschien af. Verkeersboetes moet binnen 4 maanden na de overtreding binnen zijn. In de praktijk hoeft u minder lang te wachten. Meestal ligt een verkeersboete binnen 4 tot 6 weken al op de mat.

2. Is een verkeersboete fiscaal aftrekbaar?

Helaas, boetes zijn niet aftrekbaar. Ook niet als u in de auto van de zaak nét iets te hard naar een klant reed.

3. Hoe moet u een verkeersboete betalen?

Het betalen van een boete is zo gepiept. U kunt het overmaken door in te loggen met uw DigiD en te betalen met iDEAL. Ook kunt ervoor kiezen om de boete zelf over te maken. Op de website van het CJB leest u er hier meer over. Rijdt u in een leaseauto? Betaal de boete dan zoals met de leasemaatschappij is afgesproken.

4. Wat moet je doen als je het niet eens bent met een verkeersboete?

Dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de officier van justitie. Klim binnen 6 weken na de verzenddatum van de boete in uw (digitale) pen. Lees hier waar de brief aan moet voldoen. [bron: autorai.nl, rijksoverheid.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit