Heeft iedereen een hittemelder en gasmelder nodig?

Laatst gewijzigd op: | Door:

Heeft iedereen een hittemelder en gasmelder nodig?

Dat een rookmelder onmisbaar is, staat vast. Maar geldt dat ook voor een hittemelder en gasmelder?

Niemand twijfelt over het nut van een rookmelder. Deze slimme uitvinding signaleert rook in het allervroegste stadium, waardoor u op tijd gewaarschuwd wordt. Ook een koolmonoxidemelder is geen overbodige luxe. Per jaar overlijden er ongeveer 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en raken er honderden mensen gewond. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of hoort, is het echt een sluipmoordenaar. Het is dus meer dan verstandig om een melder op te hangen naast de CV-ketel. Maar hoe zit dat bij een hittemelder en gasmelder?

Wat is een hittemelder?

Een hittemelder meet continu de omgevingstemperatuur met een thermo-differentiaal sensor. Als de temperatuur in de ruimte waar de melder hangt, boven de 58 graden Celsius komt, slaat hij alarm. Op plekken waar de rookmelder te vaak vals alarm geeft (en dus onbetrouwbaar is), is het slim om een hittemelder te monteren. Denk aan plekken in huis met veel (water)damp of andere gassen, zoals de badkamer, keuken en garage.

En wat is een gasmelder?

Een gasmelder meet de aanwezigheid van aardgas, butaan, propaan en LPG (Liquefied Petroleum Gas), gassen die gevaarlijk voor uw gezondheid kunnen zijn. Bedenk bij het ophangen, welk gas u wilt meten. Een melder laag bij de grond detecteert butaan en propaan en een melder dicht tegen het plafond aardgas en LPG.

Heb ik een hittemelder en gasmelder nodig?

Een hittemelder is een mooie aanvulling op een rookmelder. Hang hem in de badkamer, keuken, garage of plekken waar een rookmelder zijn werk niet goed doet. Of u het nodig vindt, is aan u. Hittemelders zijn meestal niet duur. Onder het mom van: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, kunt u er een paar aanschaffen. Wie gas gebruikt om het huis te verwarmen of om te koken, doet u er goed aan om een gasmelder te installeren. Hang er één op bij alle apparaten die gas gebruiken.

Wist u dat het beter is om rookmelders te koppelen? De kans op brand is dan kleiner

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit