Hoe u inbraak voorkomt als u op vakantie bent

| Door:

Hoe u inbraak voorkomt als u op vakantie bent

Terwijl u in het vliegtuig zit of al op het strand ligt, is het voor inbrekers de uitgelezen kans om in uw huis rond te snuffelen. Met deze tips steekt u daar een stokje voor.

Voor inbrekers is het een eitje om de huizen van vakantiegangers eruit te pikken: uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen en geen brandende lampen ‘s avonds. In onder andere de gemeenten Amsterdam en Aalsmeer kom je daarom de tekst ‘Inbrekers gaan niet op vakantie’ op stoeptegels tegen. Zo hopen ze meer bewustwording te creëren. Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt wel een paar dingen doen om het inbrekers lastiger te maken:

Word dikke vrienden met uw buren

Het is altijd handig om een goede band met uw buren te hebben, helemaal rond de vakantieperiode. Stel voor om op elkaars huizen te letten tijdens de vakantie. Dat betekent: de planten water geven, post uit de brievenbus halen, de gordijnen open en dicht doen en een extra oogje in het zeil houden. Inbrekers zetten wel eens een takje tegen de deur om te kijken of er mensen in of uit zijn geweest. Let dus ook op verdachte takjes.

Doe mysterieus over uw vakantie

Grote kans dat u het van de daken wilt schreeuwen dat u over een week op vakantie gaat. Wees hier toch voorzichtig mee. Zet geen vakantiekiekjes op social media en vertel alleen aan intimi waar en wanneer u op vakantie gaat. Ook slim: laat uw vaste telefoon automatisch doorschakelen naar uw smartphone. En kunt u het écht niet laten? Zorg dan dat alleen uw echte vrienden kunnen zien dat u weg bent en niet ook nog de vrienden van vrienden. Dat kunt u per post aangeven op Facebook.

Doe alsof u thuis bent

Hoe normaler, hoe beter. Laat een leeg kopje koffie op tafel staan, zet schoenen naast de bank, laat tijdschriften slingeren op tafel en leg de hondenriem klaar in de gang. Door de lampen te koppelen aan een tijdschakelaar lijkt uw huis altijd bewoond.

Controleer de sloten

Een paar weken voordat u op vakantie gaat, is het verstandig om de sloten te controleren. Een veilig slot heeft onder andere een SKG keurmerk en is verzonken in de deur. Twijfelt u of uw sloten veilig genoeg zijn? Check het met deze handige checklist.

Knoop de bekendste inbraakmethodes in uw oren

Inbrekers hebben de slimste trucjes om zo snel mogelijk uw huis binnen te komen. Goed nieuws: een aantal van deze trucjes zijn ontmaskerd. Werkt de Bulgaarse methode bij u? En kunnen ze bij u binnenkomen via een bovenlicht? Maak uw huis extra boefproef.

Niet op vakantie? Sluit ook dan de ramen en deuren

In de winter wordt meer ingebroken dan in de zomer. Alleen diefstal uit huizen neemt in de zomermaanden wel toe. Het klinkt als een open deur: maar sluit de ramen en deuren ook als u snel boodschappen doet of even naar zolder loopt. Zo bent u insluipers slim af.

En doe dit niet als u inbraak wilt voorkomen

  • De planten uit de vensterbank halen en in een bak met water zetten. Dat doen alleen vakantiegangers
  • Tuingereedschap laten slingeren. Dat is potentieel inbreekmateriaal
  • Sleutels in de tuin of onder de deurmat verstoppen
  • Containers, tuinstoelen- en tafels in de tuin laten staan. Even klimmen en de inbrekers zijn binnen. Zet dit liever in een schuur of even binnen
  • Een ‘ik-ben-op-vakantie’-boodschap op uw voicemail zetten

[bron: elsevier.nl, radar.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >

Gerelateerde artikelen

we all benefit