Last van wagenziekte? Deze 7 tips helpen
Kiplekker de auto instappen en hondsberoerd weer uitstappen. Dat kan wagenziekte met u doen. Met deze 7 tips blijft een autoritje wél leuk.
Volgens de statistieken heeft 3 op de 4 mensen wel eens last gehad van reisziekte. Is het niet in een auto, bus of trein (wagenziekte), dan is het wel op een boot (zeeziekte) of in het vliegtuig (luchtziekte). Wagenziekte is één van de meest voorkomende vormen van reisziekte. Vaak begint het met lichte duizeligheid, daarna zweten, vermoeidheid, misselijkheid en uiteindelijk braken. Het vervelende is dat dit gevoel van algehele malaise past stopt als u uitstapt. Lastig als het nog úren rijden is naar die camping in Zuid-Frankrijk.
Wagenziekte: dit is de oorzaak
Kinetose of motion sickness is de overgevoeligheid voor een constante, passieve beweging van het lichaam. Waarschijnlijk ontstaat het door zintuigelijk verkeerde combinaties; de informatie die de verschillende zintuigen naar de hersenen sturen, komen niet met elkaar overeen. Dat is de reden dat veel mensen geen boek kunnen lezen in de auto. Uw ogen geven dan een seintje aan de hersenen dat u stilzit, maar het evenwichtsorgaan geeft schommelende bewegingen door aan de hersenen. Het gevolg: uw brein raakt in de war en het evenwichtsorgaan geeft prikkels aan het braakcentrum in de hersenen. Waarom de één eerder wagenziek is dan de ander, is niet bekend. Kinderen hebben er meer last van omdat hun evenwichtsorgaan nog niet helemaal ontwikkeld is. Het schijnt ook dat vrouwen er vaker last van hebben dan mannen.
7 tips tegen wagenziekte
Naast de welbekende pilletjes tegen wagenziekte, kunt u ook deze tips proberen:
- Focus op de horizon. De kans is kleiner dat u wagenziek wordt als u recht voor u uit naar buiten kijkt en focust op de horizon. Een boek lezen of naar een beeldscherm kijken, is een no-go.
- Rijd zo constant mogelijk. Wagenziek kind op de achterbank? Pas uw rijstijl aan. Trek rustig op, haal niet te veel in en rijd met een zo constant mogelijke snelheid. Sla kronkelweggetjes natuurlijk over.
- Ventileer. Frisse lucht doet wonderen als u misselijk bent en het helpt voorkomen dat u misselijk wordt. Zet het raam dus op een kiertje.
- Zoek afleiding. Luister naar een luisterboek of muziek en doe een potje ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Hoe meer afleiding, hoe beter.
- Ga niet op de achterbank zitten. Als u voorin zit, ziet u onverwachte bewegingen zoals hobbels eerder aankomen. Hetzelfde geldt als u in de bus zit.
- Eet een lichte maaltijd voor vertrek. Eet een half uur voordat u bij iemand in de auto stapt een lichte maaltijd. Drink hier geen koffie of alcohol bij.
- Neem een droog biscuitje, droog brood of wat fruit mee. Het gevoel van misselijkheid verdwijnt eerder als u uw maag wat te doen geeft.
Wagenziek in een zelfrijdende auto?
Dat de kans op wagenziekte veel kleiner is als u zelf achter het stuur zit, is een feit. Maar wat als er in de toekomst zelfrijdende auto’s zijn? Bewegingswetenschapper Ouren Kuiper vertelde aan de Volkskrant dat hij verwacht dat inzittenden dan vaker last krijgen van wagenziekte. Het is dan verleidelijker om nuttige dingen onderweg te doen, omdat u toch niet hoeft te sturen. Laptoppen in de auto is alleen het recept voor misselijkheid. Hopelijk wordt daar nog iets op gevonden. [bron: volkskrant.nl, dokterdokter.nl, gezondheidsplein.nl]