Hoe worden auto’s met keyless entry gestolen?

Laatst gewijzigd op: 16 november 2018

Wat is keyless entry? Hoe worden auto’s met keyless entry gestolen? En kun je het keyless entry-systeem uit laten schakelen? Wij beantwoorden 4 prangende vragen.

Hoe worden auto’s met keyless entry gestolen?

1. Wat is keyless entry?

De naam zegt het al: met keyless entry kun je een auto openmaken zonder sleutel of afstandsbediening.Een luxe functie, die veel nieuwe auto’s hebben. U gebruikt dan een slimme sleutel om de auto te ontgrendelen, de zogenaamde smartkey. Daar zit een zender in, die door de auto wordt herkend en waarmee hij opengaat als u op een meter afstand bent. U hoeft de sleutel niet eens uit uw zak te halen, hij kan gewoon in uw tas of broekzak blijven zitten. Veel auto’s hebben niet alleen keyless entry, maar ook keyless start/go. Om de auto te starten heeft u dan ook geen sleutel nodig, maar hoeft u alleen op een knop te drukken. Makkelijker kan bijna niet!

2. Hoe worden auto’s met keyless entry gestolen?

Henk van Vliet, certificatiemanager bij keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM: “Het signaal van de smartkey wordt opgevangen, versterkt en vervolgens wordt de auto hiermee geopend. Dit wordt relay attack genoemd. Stel dat je thuis bent en je autosleutel ligt in de gang. Dan kan een autodief bij je voordeur gaan staan en het signaal dat je smartkey uitzendt met een speciaal apparaat opvangen. Vervolgens wordt het met een signaalversterker versterkt en naar iemand gestuurd die met een apparaatje in de buurt van de auto staat. De auto kun je dan zo openen en er zelfs mee wegrijden als je keyless start/go hebt.”

3. Zijn er ook andere manieren waarop auto’s worden gestolen?

Van Vliet: “De simpelste manier om een auto binnen te komen, is nog steeds door een ruit in te gooien. Als je in de auto zit, kun je bij de computerstekker. Er zijn speciale apparaten die je in deze stekker kunt stoppen, zodat je zonder sleutel de auto kunt starten. Deze techniek en de relay attack kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden.”

4. Kun je het keyless entry-systeem uit laten schakelen?

Bij sommige automerken is er een smartkey beschikbaar die niet gehackt kan worden of is het mogelijk om het keyless entry-systeem uit te laten schakelen. Autofabrikanten zijn druk bezig om auto’s zo veilig mogelijk te maken, dus de verwachting is dat dit straks bij meer auto’s mogelijk is. Het is altijd slim om even bij de autodealer na te vragen of er een mogelijkheid is om uw auto met keyless entry beter te beveiligen. Wilt u voorkomen dat uw auto wordt gestolen? Volg dan deze slimme tips

Wat voor slimme tips zoekt u?