Hooikoorts? Zet de airco in de auto aan

Laatst gewijzigd op: 12 augustus 2019

Rode ogen, een loopneus en niesbui na niesbui? Zet de airco in de auto aan! Deze vernuftige uitvinding is een verademing voor iedereen met hooikoorts. Mits hij goed onderhouden wordt.

Hooikoorts? Zet de airco in de auto aan

Wie geplaagd wordt door hooikoorts, droomt van een huisje aan zee, een hutje hoog in de bergen of een andere pollenvrije plek. Wat veel mensen niet weten, is dat het in een auto met airco ook prima vertoeven is. In de meeste moderne airco’s zitten microfilters die het stuifmeel van bomen, gras, struiken en onkruid buiten houden. Meer dan fijn als je last van hooikoorts hebt.

Vergeet de jaarlijkse check-up niet

Er is één maar: deze microfilters moeten regelmatig schoongemaakt worden. Met elke kilometer die u rijdt, worden ze namelijk viezer. Niet alleen pollen krijgen dan vrij spel, maar ook bacteriën en schimmels. Hier kunt u een stokje voor steken door de airco jaarlijks te laten checken. In de garage weten ze precies wanneer de filters aan vervanging toe zijn en kijken ze ook meteen of het koudemiddel aangevuld moet worden en de compressor gesmeerd moet worden. Ook fijn: met zo’n check-up kunt u peperdure reparaties en een kapotte airco voorkomen. Laat deze aircoservicebeurt het liefst vóór de zomer uitvoeren, de tijd dat de airco overuren draait. Als u dan toch bij een garage bent, meet dan ook meteen de spanning van uw banden. Klein klusje, groot plezier.

Slim de airco gebruiken – 3 tips

  • Zet de airco niet te koud. Maximaal 5 graden lager dan de buitentemperatuur is het advies. Anders moet de airco te hard werken en is de overgang naar buiten te groot.
  • Doe de airco op tijd uit. Een muffe lucht uit de airco komt bijna altijd door schimmels in de ventilatiekanalen. Door de airco 10 minuten voordat u op uw bestemming bent uit te zetten, kunt u dit voorkomen. De verdamper heeft dan meer tijd om te drogen.
  • Gebruik de airco alleen als u rijdt. De airco werkt het beste als u rijdt. De airco aanzetten voordat u vertrekt, kost alleen maar extra brandstof. Natuurlijk kunt u niet de hele dag in de auto blijven zitten, dus succes als u eruit moet!

Wat voor slimme tips zoekt u?