Buitenkraan afsluiten? Dit moet iedereen weten

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

Zijn er temperaturen onder nul voorspeld, dan moet de buitenkraan als de wiedeweerga afgesloten worden. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wij vertellen u alles wat u moet weten voordat u aan dit klusje begint.

Buitenkraan afsluiten? Dit moet iedereen weten

Een geknapte leiding is vragen om lekkage

Waterschade is de meest voorkomende schade in Nederland. Toch neemt maar 20% van de Nederlanders preventieve maatregelen om dit te voorkomen, bleek uit onderzoek van Blauw Research. Belangrijk om lekkages voor te zijn, is het afsluiten van de buitenkraan vóór de vorstperiode. Waarom? Omdat in de leiding van deze kraan anders water blijft staan wat kan bevriezen. Bevroren water zet uit en kan ervoor zorgen dat de leiding knapt. De kans op lekkage – en dus veel gedoe en een flinke rekening – is dan heel groot.

De herfst is dé periode om de buitenkraan af te sluiten

Wacht niet met de buitenkraan afsluiten tot de eerste nachtvorst. Het bevriezen van een leiding kan namelijk vliegensvlug gaan. Beter kunt u dit al in de herfst doen, zo weet u zeker dat u mooi op tijd bent.

De buitenkraan afsluiten is een eitje

Het afsluiten van de buitenkraan is zo gepiept. Waarschijnlijk is het bij het aansluiten van deze kraan een klein kraantje in uw huis geplaatst. Deze zit vaak in een kruipluik, onder het aanrecht of de kelder. Draai deze kraan dicht en zorg er vervolgens voor dat er geen water meer in de leiding zit. Dit doet u door de buitenkraan open te zetten en net zo lang te wachten tot er geen druppel meer uitkomt. Draai daarna de buitenkraan potdicht. Aan de hoofdkraan in de meterkast hoeft u dus niet te komen. Anders heeft u straks in uw hele huis geen water meer. Niet de bedoeling natuurlijk.

Er zijn ook vorstvrije buitenkranen te koop

Ooit gehoord van een vorstvrije buitenkraan? Zoals de naam al verklapt, kunt u deze in de winter gewoon blijven gebruiken. Het grote voordeel van zo’n vorstbestendige kraan is dat hij een automatische leegloopinrichting heeft. Dit betekent dat de leidingen automatisch leeglopen na het sluiten van de kraan. Handig, want zo kunnen de leidingen niet knappen door het achtergebleven water.

Het aanleggen van een buitenkraan is een dure grap

Wat ook een goede reden is om de buitenkraan op tijd af te sluit, is dat een nieuwe kraan een dure grap is. De kosten van het aanleggen of vervangen van een buitenkraan liggen meestal tussen de € 140 en de € 350. Heeft u 2 rechterhanden, dan kunt u zich er zelf ook wagen. U bent dan een fractie van de prijs kwijt.

Wilt u goed verzekerd zijn tegen waterschade? Sluit dan onze Woonverzekering af. Lees hier welke schade door water gedekt is.

Wat voor slimme tips zoekt u?