Motorrijden met harde wind - 5 tips

Laatst gewijzigd op: 22 november 2022

Wie als motorrijder met harde wind de weg op gaat, moet voorbereid zijn op verraderlijke situaties. We hebben 5 tips voor u op een rij gezet om met harde wind zo veilig mogelijk te rijden.

Motorrijden met harde wind - 5 tips

1. Houd voldoende afstand

De tip om voldoende afstand te houden van uw medeweggebruikers is een inkoppertje. Maar met harde wind is afstand houden extra belangrijk. Windvlagen en windstromen tussen het andere verkeer zorgen ervoor dat u uit balans raakt. Door genoeg afstand te houden, zorgt u voor een veilige buffer waarin de wind geen onverwachte rol kan spelen.

2. Pas op met inhalen van grote voertuigen

Grote voertuigen of gebouwen breken de wind en zorgen ervoor dat er verraderlijke windstromen ontstaan. Bij het inhalen van een vrachtwagen rijdt u bijvoorbeeld tijdens de inhaalactie in de luwte van het voertuig waardoor u opzij getrokken kunt worden. Bij het passeren ontstaat vervolgens turbulentie. Houd het stuur stevig vast en klem uw knieën goed om de motor om dit op te vangen.

3. Houd rekening met plotselinge verandering van de windrichting

Bij storm of hele harde windstoten is een duidelijke windrichting vaak niet goed te bepalen. Dit zorgt ervoor dat u uw rijstijl hier niet goed op aan kunt passen. Haalt u een vrachtwagen in of rijdt u over een brug? Wees dan extra alert! Hier heeft de wind vrij spel en kunt u verrast worden door sterke windvlagen.

4. Kies voor een aerodynamische helm

Ook de kleine dingen (zoals de keuze voor uw helm) maken een groot verschil als het gaat om motorrijden met harde wind. Een aerodynamische helm zoals een integraalhelm is de beste keuze bij harde wind. Deze helm is gestroomlijnd om zo min mogelijk frictie te veroorzaken. Veiligheid zit dus zeker in de details!

5. Rijd zo compact mogelijk

Frictie is de vijand van iedere motorrijder. Zeker als het hard waait. Top- en zijkoffers kunt u dan ook beter thuislaten bij harde wind. De koffers steken uit en zorgen voor meer oppervlak waardoor uw motor instabieler wordt. Een andere manier om zo compact mogelijk te rijden, is door uw houding iets aan te passen. Houd uw rug gebogen en maak u zo klein mogelijk. Zo heeft de wind minder invloed.

Harde wind is voor motorrijders niet bepaald het beste weertype. Zowel op de weg als bij stilstand kan de wind voor veel gedoe zorgen. Check daarom altijd of uw motorverzekering schade door storm of harde wind dekt.

Wat voor slimme tips zoekt u?