Onmisbare gadget: de nachtbril

Laatst gewijzigd op: 29 november 2016

Een bril met gele glazen, het ziet er misschien niet zo charmant uit. Toch is het voor mensen die in het donker slecht zien een uitkomst. Maar hoe werkt zo’n bril? En wat is het verschil tussen een nacht- en contrastbril?

Onmisbare gadget: de nachtbril

Wie slecht in het donker ziet, krijgt vaak het advies om een speciale nachtbril in het verkeer te dragen. Alleen dan blijft de grote vraag: hoe komt het dat je door een nachtbril beter ziet in donker? Angeli Engels, sales director van Hans Anders, stelde onze vragen aan nachtbril-experts en verzamelde de antwoorden.

Hoe komt het dat je door een nachtbril beter ziet in het donker?

Licht bestaat uit verschillende kleuren, die ontstaan als het, door bijvoorbeeld een regendruppel, wordt onderbroken. Vooral blauw licht vinden mensen hinderlijk, omdat het zorgt voor sterke verstrooiing van de overige kleuren. Hierdoor zie je eerder wazig, halo’s of zie je minder het contrast tussen kleuren. Bij regen of mist zie je nog meer blauw licht, omdat er dan meer verstrooiing is. Maar ook zonder regen heeft het hinderlijke blauwe licht in het donker de overhand. Een nachtbril filtert deze blauwe kleur, waardoor je meer contrast ziet en minder wazig ziet of last hebt van storende lantaarnpalen.

Waarom zijn de glazen van een nachtbril geel?

Geel filtert de kleuren die ervoor liggen. Dat zijn verschillende tinten blauw, die een negatief effect hebben op het kijken in het donker. Geel is de enige kleur die dat kan.

Voor wie is een nachtbril een uitkomst?

Bijna de helft van de Nederlanders ziet slechter in het donker. Ze hebben moeite met de snelle omschakeling van licht naar donker, waardoor ze gaan turen. Dat maakt autorijden extra vermoeiend. Door een nachtbril kun je simpelweg beter en meer ontspannen kijken.

Waar moet je bij het kopen op letten?

Sommige goedkope nachtbrillen, die niet door een opticien worden verkocht, zijn gemaakt van geperst geel plastic. Die glazen vertekenen het beeld, waardoor je juist minder goed ziet. Het glas moet precies de goede kleur hebben. De kleur blauw- violet kunnen we missen, maar blauw-turquoise niet. Deze kleur regelt namelijk je dag- en nachtritme. Als je ’s avonds na een lange autorit thuis komt, moet je wel lekker kunnen slapen. Het montuur is ook belangrijk, want een nachtbril hoort de ogen goed af te sluiten.

En wat is het verschil tussen een nacht- en contrastbril?

Met een contrastbril zie je beter bij slecht weer, zoals sneeuw, mist of regen. Een nachtbril filtert ook hinderlijke of felle lichten en schitteringen. Met een goede nachtbril zie je de wegbelijningen ook veel beter in het donker. Ondanks uw nachtbril toch pech onderweg? Dan is onze Pechhulp een uitkomst.

Wat voor slimme tips zoekt u?