6 onverwachte oorzaken van woningbrand

Laatst gewijzigd op: 16 september 2019

Dat brand vaak in de wasdroger en schoorsteen ontstaat, is natuurlijk geen nieuws. Maar kent u ook deze minder bekende oorzaken van brand in huis?

6 onverwachte oorzaken van woningbrand

1. De broodrooster

De meeste woningbranden ontstaan in de keuken, vertelde brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul eerder. Naast vlam in de pan en weglopen tijdens het koken, is er nog een belangrijke brandveroorzaker: de broodrooster. Hoe voorzichtig u dit apparaat ook gebruikt, vroeg of laat hopen er kruimels in op. Met een beetje pech vatten deze kruimels vlam en vliegt uw broodrooster in brand. Regelmatig schoonmaken dus!

2. Een RVS-schaal

In de meeste huizen vind je wel een schaal of bak van roestvrijstaal. Mengkommen en voerbakken worden vaak van dit materiaal gemaakt. Ideaal, want het is makkelijk schoon te maken en het gaat lang mee. Het nadeel is alleen dat zo’n schaal als vergrootglas werkt als hij achter een raam staat. Binnen no time kan er zo brand in de gordijnen, een tafelkleed of de kussens op de bank ontstaan.

3. De afzuigkap

Het filter van de afzuigkap schoonmaken, is waarschijnlijk geen klusje dat bovenaan uw to-do list staat. Toch is het een goed idee om het iedere maand te doen. Dit filter trekt naast kookluchtjes namelijk ook stof en vet aan. Maakt u de afzuigkap niet regelmatig schoon, dan ontstaat er een vette laag over het rooster. Naast dat het niet zo fris is, is de kans op brand hierdoor groot. Een klein vlammetje kan er al voor zorgen dat de afzuigklap in brand vliegt. Lees hier hoe u de afzuigkap in een paar simpele stappen schoonmaakt.

4. De meterkast

De meterkast wordt vaak als opslagplek voor modems, routers en andere kastjes gebruikt. Het risico is dat deze apparaten hun warmte niet kwijt kunnen en zo brand veroorzaken. Ook voor frutsels als handschoenen en paraplu’s kunt u beter een andere plek zoeken. Vatten die vlam, dan breidt de brand extra snel uit.

5. Houtskool

Het is een inkoppertje, maar wel een hele belangrijke: gooi hete kolen uit de barbecue nooit meteen in de container. Omdat ze lang warm blijven, kan er zo brand ontstaan. Dek ze liever af met een laagje zand en wacht tot ze helemaal afgekoeld zijn. Hier vindt u nog meer slimme tips voor een veilige barbecue.

6. De laptop

Dat je een laptop overal kunt gebruiken, betekent ook dat je hem overal kunt laten slingeren. Veel mensen houden er alleen geen rekening mee dat een laptop warm blijft als hij op stand-by staat. Een hele gevaarlijke combinatie met een dekbed of de vloerbedekking. Maak er daarom een gewoonte van om uw laptop altijd op tafel te zetten. En gebruikt u uw laptop even niet? Zet hem dan uit. Hoe voorzichtig je ook bent, woningbrand kan iedereen overkomen. Met onze Woonverzekering kunt u uw huis en spullen zo goed mogelijk tegen brand verzekeren. En dat tegen een hele fijne premie! Bereken direct wat een Woonverzekering bij InShared kost.

Wat voor slimme tips zoekt u?