Parkeren zonder stress

Laatst gewijzigd op: 20 oktober 2016

Waarom is het parkeren van een auto niet net zo makkelijk als het parkeren van een fiets? Of de plek is net te klein of u moet eindeloos rijden voordat er een parkeerplek vrij is.

Parkeren zonder stress

1. Doe het rustig

Parkeren moet meestal snel, snel, snel. Helemaal als u de hijgende adem van andere automobilisten in uw nek voelt. Maar de kans op een kras of deuk is veel groter als u gehaast parkeert. Maak er een gewoonte van om altijd rustig te parkeren, ook als u haast heeft. Vertrek bijvoorbeeld een paar minuten eerder als u in een onbekende of drukke stad moet parkeren en vraag ook of andere mensen in de auto met u mee willen kijken terwijl u parkeert.

2. Zoek thuis alvast een parkeerplek

Vooral in de grote steden kunt u rondjes blijven rijden op zoek naar een parkeerplek. Als u voordat u weggaat op deze website kijkt, is dat voortaan niet meer nodig.

3. Vraag een voorbijganger om hulp

Bij een (krappe) parkeerplek is het helemaal niet gek om een voorbijganger om hulp te vragen. Scheelt weer stress en tijd.

4. Vertrouw niet blind op de parkeersensoren

De meeste nieuwe auto’s hebben een extra paar ogen, de parkeersensoren. Voor veel mensen onmisbaar bij het inparkeren. Toch gebeuren nog steeds de meeste ongelukken door het manoeuvreren van de auto uit een parkeerplaats. Parkeersensoren zijn een handig hulpje, maar houden vaak weinig rekening met de zijkant van auto’s. Vertrouw er daarom niet blind op.

5. Zorg voor een goede voorbereiding

Zoeken naar een parkeerplek vindt iedereen vervelend, gelukkig zijn er apps die u een parkeerplek helpen vinden en zelfs een routebeschrijving geven om uw auto weer terug te vinden. Hier vindt u de drie handigste apps.

6. Neem een extra rondje lopen voor lief

De lastigste parkeerplekken zitten meestal op een toplocatie. Daarom is het eigenlijk heel simpel: kies voor een parkeergarage of parkeerplek buiten het centrum of loop extra voor een plaats met meer ruimte. Dat is ook nog eens gezond!

7. Laat bijrijders eerst uitstappen

De bijrijder is eigenlijk uw persoonlijke verkeersregelaar. Maak daar dus ook gebruik van! Laat bijrijders eerst uitstappen om te kijken hoeveel ruimte er nog over is.

8. Denk vooruit

Achteruit inparkeren is meestal een goed idee. Stel dat het later op de dag druk is, dan rijdt u zo weg. Ook is de kans op schade kleiner als u vooruit wegrijdt.

9. Klap de spiegels in na het parkeren

Het lastige van autospiegels is dat ze uitsteken en er dus iemand tegenaan kan rijden. Klap de spiegels daarom meteen in als u de auto heeft geparkeerd. Zo komt u niet voor verassingen te staan als u later op de dag terugkomt bij uw auto.

10. Parkeer in dezelfde richting als de auto naast u

Deuken in de portier? Veel auto’s ontkomen er niet aan. Parkeer voortaan uw auto in dezelfde richting als de auto naast u, dus met de sturen aan dezelfde kant, om dit te voorkomen.

11. Geen parkeersensoren? Doe de deur open

Parkeersensoren zijn echt geen must. Doe gewoon even de deur open om te kijken hoe ver u nog met de auto naar achter kunt. Vooral bij fileparkeren is dit ideaal.

Wat voor slimme tips zoekt u?