Sneeuwkettingen: nuttig of nutteloos?

Laatst gewijzigd op: 16 januari 2017

Op wintersport zijn ze overal te huur: sneeuwkettingen. Maar heb je die kettingen nou echt nodig om winters weer te trotseren of is het eigenlijk een nutteloze gadget?

Sneeuwkettingen: nuttig of nutteloos?

De naam zegt het al, sneeuwkettingen worden gebruikt als het gesneeuwd of geijzeld heeft. Meestal zijn ze gemaakt van stalen ringen die om de banden bevestigd worden met een haaksysteem. Als er sneeuw in het bandenprofiel zit, verliest de band grip. Sneeuwkettingen zorgen voor extra grip, meer dan winterbanden, sneeuwsokken of banden die ingespoten zijn met bandenspray. Om winters weer te trotseren zijn sneeuwkettingen dus absoluut geen overbodige luxe, op sommige bergwegen zijn ze zelfs verplicht. Dat wordt aangegeven met een rond bord met een sneeuwketting erop.

Sneeuwkettingen in de kofferbak

Leg naast een mini-overlevingspakket voortaan ook sneeuwkettingen in uw kofferbak, zeker als u op wintersport gaat. Oefen thuis alvast met het monteren van de kettingen, want in de kou is dat een stuk lastiger. Is de handleiding van de sneeuwkettingen niet duidelijk genoeg? Gebruik dan deze handige instructievideo.

Slim sneeuwkettingen kopen

Houd hier rekening mee voordat u sneeuwkettingen koopt of huurt:

  1. De maat van uw banden. Voor het kopen of huren van sneeuwkettingen moet u de breedte, hoogte en velgmaat (inch) weten van uw banden. Zoek dit op als u het niet weet.
  2. Leg een rubberen mat in de kofferbak. Handig als u in de sneeuw de kettingen moet monteren. Een vloermat uit de auto of een plastic tas werkt natuurlijk ook.
  3. Kijk in welke landen sneeuwkettingen verplicht zijn. Het is altijd verstandig om sneeuwkettingen in uw kofferbak te leggen, helemaal als u naar een land gaat waar het verplicht is. Hier vindt u een overzicht.
  4. Houd rekening met de maximumsnelheid. Op de verpakking van uw sneeuwkettingen staat hoe hard u mag rijden als de kettingen gemonteerd zijn, meestal 50 kilometer per uur. Houd ook de borden langs de weg in de gaten.
  5. Monteer en demonteer de sneeuwkettingen op tijd. Zodat u nog wel vooruit komt in de sneeuw, maar het wegdek niet onnodig beschadigt.

Wat voor slimme tips zoekt u?