De rookmelders van de toekomst

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

Wie aan een rookmelder denkt, ziet een rond, wit doosje voor zich. Met een paar schroeven hangt het aan de muur en u moet niet vergeten de batterijen te vervangen. Maar wist u dat het ook anders kan? Dit zijn de rookmelders van de toekomst.

De rookmelders van de toekomst

‘Liever een standaard rookmelder aan de muur, dan geen rookmelder’, dat staat voorop. Een klein ongeluk kan al brand veroorzaken, zoals kortsluiting in de magnetron of vlam in de pan. En slaapt u? Dan is een rookmelder helemaal onmisbaar, want in uw slaap ruikt u geen rook. Een ‘ouderwetse’ rookmelder moet u (meestal) zelf ophangen, zelf de batterijen van vervangen en zelf in actie komen als hij afgaat. De rookmelders van de toekomst hebben allemaal snufjes die ervoor zorgen dat u nog eerder wordt gewaarschuwd en dus schade kunt voorkomen. Deze rookmelders 2.0 zijn onder andere op de markt:

De rookmelder die praat – Nest Protect

De Nest Protect rookmelder heeft niet alleen een alarm, maar praat ook: ‘Noodgeval, er is rook in je woonkamer’. En als hij afgaat, wordt er meteen een melding naar uw mobiel gestuurd. Deze rookmelder heeft daarnaast een koolstofmonoxidesensor en stuurt iedere maand een overzicht van alle gebeurtenissen. Met de app kunt u bij loos alarm zelf het alarm uitzetten. Zijn de batterijen bijna leeg? Dan hoort u geen vervelende piepjes, maar wordt er een bericht naar uw mobiel gestuurd.

Een foto van de oorzaak – Verisure

Als een rookmelder afgaat, is dat een teken dat u zelf zo snel mogelijk in actie moet komen. Knap lastig als u niet thuis bent of heel diep ligt te slapen. Met het alarmsysteem van Verisure is uw huis beveiligd tegen inbraak en brand. Op het moment dat het alarm afgaat, neemt de fotodetector foto’s en stuurt deze door naar de meldkamer. Zo kan meteen de politie of brandweer gewaarschuwd worden. Alle rookdetectors in huis geven dan tegelijk een alarmsignaal. U hoeft niet zelf met spijkers in de weer, want het alarmsysteem wordt voor u opgehangen. Zelf kunt u het bedienen met een speciale app.

Verbonden met de alarmcentrale – Feenstra

De brand- en rookmelder van Feenstra is misschien minder modern dan bovenstaande systemen, maar het apparaat is wel ongevoelig voor valse meldingen. De temperatuur in huis wordt gemeten en de rook gedetecteerd. En omdat u het kunt koppelen aan uw alarmsysteem, wordt bij brand direct de alarmcentrale gewaarschuwd. Een beveiligingsmonteur sluit de rookmelder aan op het alarmsysteem, handig als u 2 linkerhanden heeft!

Blusdeken ja of nee? Wij geven tips om brand in uw huis te voorkomen.

Wat voor slimme tips zoekt u?