Scooterdiefstal voorkomen? 6 onmisbare tips

Laatst gewijzigd op: 10 december 2021

Da’s pech, scooter weg! Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om scooterdiefstal te voorkomen. Met deze 6 tips komt uw geliefde voertuig niet in de verkeerde handen terecht.

Scooterdiefstal voorkomen? 6 onmisbare tips

Scooters zijn gewild onder criminelen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er in 2019 meer dan 15.000 scooters gestolen. In 2018 waren er dit ruim 1.000 minder. Ook scooteronderdelen zijn bij dieven in trek. Regelmatig treft de politie (deels) gestripte scooters aan. Maar hoe kunt u voorkomen dat dieven het op uw scooter gemunt hebben? Met deze tips maakt u ze het een stuk lastiger:

1. Investeer in een ART-categorie 3 slot

Het is een open deur, maar een goed slot is voor iedereen met een scooter een must. Waar een goed slot aan moet voldoen, hoeft u gelukkig uw hersens niet over te kraken. Om een veilig slot van een onveilig slot te onderscheiden, is het ART-keurmerk in het leven geroepen. Sloten met dit keurmerk zijn uitgebreid getest op hun diefstalbestendigheid. Heel fijn, want zo hoeft u niet eindeloos te speuren in de winkel. Om uw scooter goed op slot te zetten, heeft u naast het standaard stuurslot een ART-categorie 3 slot nodig. Een ART-slot herkent u aan het ART-logo met hierop afgebeeld het ART-keurmerk, het aantal sterren voor de categorie aanduiding en het viercijferige goedkeurnummer. Dit nummer kun u checken op de website van stichting ART.

2. Bevestig uw scooter aan de ‘vaste wereld’

Maak het dieven lastiger door uw scooter aan de ‘vaste wereld’ te bevestigen. Denk aan een brug, lantaarnpaal, hek of een speciaal scooterrek. Doet u dit niet, dan is het voor criminelen kinderspel om uw scooter te stelen. Goed om te weten: als uw tweewieler niet aan de vaste wereld is bevestigd en wordt gestolen, bent u bij de meeste verzekeraars niet verzekerd.

3. Stal uw scooter op een veilige plek

Zien criminelen een scooter die weggemoffeld is in een donker steegje, dan hebben ze bingo. Hoe rustiger en donkerder het is, hoe makkelijker ze hun gang kunnen gaan. Houd hier rekening mee bij het stallen van uw tweewieler. Kies voor een plek die goed verlicht is en waar meestal veel mensen zijn, zoals tegenover een bushalte of terras. Een bewaakte stalling is natuurlijk altijd een goed idee.

4. Graveer uw postcode en huisnummer in het frame

Klein klusje, groot plezier: laat uw postcode en huisnummer in het frame van uw scooter graveren. Mocht uw scooter worden gestolen en uiteindelijk bij de politie terechtkomen, dan weten ze u zo te vinden. Wel zo’n fijn idee.

5. Vergeet niet de kentekenplaat te beveiligen

Ook kentekenplaten worden regelmatig gestolen. Hier kunt u een stokje voor steken door de kentekenplaat extra goed te bevestigen aan uw scooter. Dubbelzijdig tape en popnagels doen de truc.

6. Schrijf de belangrijkste kenmerken van uw scooter op

Weet u het serienummer van uw scooter uit uw hoofd? Waarschijnlijk niet. Wees daarom zo verstandig om dit nummer op een briefje te schrijven. Schrijf ook meteen het slotnummer, het merk, de kleur en het type scooter op. Deze gegevens komen goed van pas als uw scooter ondanks bovenstaande tips toch gestolen wordt. Zorg ook dat u altijd 2 scootersleutels heeft. Zo checkt een verzekeraar of uw scooter niet stiekem verkocht is. Mocht u dus een sleutel kwijt zijn, laat er dan 1 bijmaken. Als beide sleutels achter de muziek aan zijn, dan moet u het slot laten vervangen. Toch de dikke pech dat uw scooter wordt gestolen? Dan bent u meer dan blij dat u een goede verzekering voor uw favoriete voertuig heeft afgesloten. Bereken nu wat u per maand kwijt bent met onze Scooterverzekering.

Wat voor slimme tips zoekt u?