Waar mag je met een elektrische scooter rijden?

Laatst gewijzigd op: 8 oktober 2020

Steeds meer mensen knorren rond op een e-scooter. Maar waar mag je met dit elektrische voertuig rijden? Wij doken in het doolhof van milieuzones en bromfietspaden.

Waar mag je met een elektrische scooter rijden?

De verkoop van elektrische scooters zit in de lift. Er werden bijna twee derde meer e-scooters verkocht dan vorig jaar, bleek uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging. Voordat u een e-scooter op de kop tikt, is het belangrijk om antwoord te hebben op de volgende vraag: ‘Waar mag je met een elektrische scooter rijden?’. Wij zochten het voor u uit.

Elektrische scooters zijn overal toegestaan

Het grote voordeel van e-scooters is dat ze voldoen aan de milieueisen en daarom overal zijn toegestaan. Zelfs in steden waar ze speciale milieuzones voor motorvoertuigen hebben. In deze zones mag u alleen met uw auto, scooter of brommer rijden als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Met een elektrische scooter hoeft u zich daar niet druk om te maken. Dit voertuig rijdt volledig op elektriciteit en stoot daarom geen giftige cocktail van fijnstof, koolmonoxide en koolwaterstoffen uit.

Rijden op de rijbaan

Omdat je op een elektrische scooter veel sneller gaat dan op een fiets, zijn e-scooters niet toegestaan op een regulier fietspad. Rijd daarom op de rijbaan, tenzij een speciaal bord aangeeft dat er een bromfietspad is. Binnen de bebouwde kom mag u daar 30 kilometer per uur op rijden, buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Goed om te weten.

Rijbewijs voor een e-scooter

Kijkt u ernaar uit om rond te toeren op een elektrische scooter? Dan is het belangrijk dat u een motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of bromfietsrijbewijs (AM) heeft. Zonder rijbewijs gaat het feest namelijk niet door.

Wat kost een elektrische scooter?

De kans dat u voor een appel en een ei een elektrische scooter vindt, is klein. Deze elektrische voertuigen zijn meestal duurder dan scooters die op fossiele brandstof rijden. Logisch, want e-scooters worden (nog) niet massaal geproduceerd en hebben een kostbaar onderdeel: de accu. U kunt een elektrische scooter kopen vanaf € 1.400, maar er zijn ook modellen te koop van € 6.000. Een e-scooter leasen is ook een idee. U betaalt dan iedere maand een vast bedrag gebaseerd op het aantal kilometers, de contractduur, de prijs en de restwaarde van de scooter. Al een verzekering voor uw elektrische scooter afgesloten? Bij InShared kunt u uw scooter eenvoudig verzekeren voor een prikkie. Bereken nu vrijblijvend uw premie. [bron: rtlnieuws.nl, rijksoverheid.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?