Kap nu met appen in het verkeer

Laatst gewijzigd op: 3 januari 2017

Dat appen in het verkeer gevaarlijk is, weten we. Alleen gebruikt toch ruim 40% van de automobilisten hun telefoon op de weg. Zo stopt u met deze gevaarlijke gewoonte.

Kap nu met appen in het verkeer

Even appen voor het stoplicht, in de file of zelfs tijdens het rijden. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Het risico op een ongeluk is 6,1 keer groter als u uw telefoon gebruikt in de auto, bleek uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Afgelopen jaar is het aantal verkeersongelukken zelfs met 8% toegenomen. Afleiding door een smartphone is één van de belangrijkste oorzaken van deze groei. Volgens Amerikaanse onderzoekers wordt maar liefst 68% van de verkeersongelukken hierdoor veroorzaakt. Ontzettend gevaarlijk dus!

Geen smartphone achter het stuur

Sinds 2002 is handsfree bellen verplicht en mag u uw telefoon alleen gebruiken als hij in een telefoonhouder zit. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur is appen in het verkeer zat. Misschien komt er daarom ook een verbod op het bedienen van telefoons die in een telefoonhouder zitten en bellen en appen op de fiets. Daarnaast wordt er gekeken naar een techniek die voorkomt dat automobilisten rijdend hun telefoon gebruiken.

Zo stopt u vandaag met appen in het verkeer

Er is geen nieuwe regel of moderne techniek nodig om uw smartphone niet meer te gebruiken in het verkeer. Met deze 4 tips stopt u er vandaag al mee: Als u uw telefoon op vliegtuigmodus zet als u in de auto of op de fiets stapt, is het veel minder verleidelijk om er op te kijken. U krijgt namelijk geen nieuwe berichten binnen. Uit het oog, uit het hart. Dit geldt ook voor uw smartphone. Vergeet hem alleen niet uit het dashboardkastje te halen, want dieven zijn ook op de hoogte van deze handige opbergplek. Stop uw telefoon in uw tas of jaszak als u op de fiets zit. Hoe verder weg, hoe beter. Stel dat u met iemand carpoolt die niet van zijn telefoon af kan blijven. Zeg er dan gewoon iets van. Vraag of jij het berichtje misschien kunt versturen of stel voor een parkeerplaats op te zoeken. Tel tijdens een autorit hoe vaak u eigenlijk op uw telefoon wilt kijken, maar pak uw telefoon niet. Valt het mee? Of juist tegen? Door te tellen, wordt u bewuster van uw smartphonegebruik.

Wat voor slimme tips zoekt u?