Sluit de deuren, red levens

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2016

Sluit u de binnendeuren voordat u gaat slapen? In de maand oktober komen Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting in actie om Nederland brandveiliger te maken.

Sluit de deuren, red levens

Ieder jaar in de maand oktober zijn de Brandpreventieweken. Dit jaar staat het belang van het sluiten van de binnendeuren centraal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het sluiten van de binnendeuren, voor het slapen, levens kan redden. De giftige rook blijft dan langer uit uw buurt, waardoor er meer tijd is om te vluchten. Heel belangrijk, want rook is bij een woningbrand een nóg grotere bedreiging dan vuur. Door het inademen van deze hete lucht kunt u van uw mond tot stembanden verbranden, een ontsteking krijgen in uw luchtpijp en longen of zelfs stikken door de giftige stoffen. Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting hopen daarom dat iedereen er een gewoonte van maakt om ’s avond altijd de binnendeuren te sluiten.

En laat de deur ook dicht…

Stel dat u ‘s nachts wakker wordt van het brandalarm (rook ruikt u niet als u slaapt) en onder de deur van de woonkamer rook vandaan ziet komen. Het is dan van levensbelang dat u deze deur niet opent. Zo vertelde een collega bij InShared: “Als mijn toenmalige vriend mij niet aan de kant had geduwd toen ik de deur open wilde doen, was ik verbrand of zelfs erger..” Brand in een (afgesloten) ruimte wordt gesmoord door een tekort aan zuurstof. Als er zuurstof bij komt, door het openen van de deur, kan er een explosie ontstaan. Houd die deur dus dicht! Daarom is het ook zo belangrijk dat u meerdere vluchtroutes in huis heeft.

Wat voor slimme tips zoekt u?