SOS: Ik heb de verkeerde brandstof getankt

Laatst gewijzigd op: 24 maart 2017

De verkeerde brandstof tanken, hoort in het rijtje ‘dat overkomt mij nooit!’. Toch gooien meer dan 15.000 Nederlandse automobilisten per jaar de verkeerde brandstof in hun auto.

SOS: Ik heb de verkeerde brandstof getankt

Diesel in plaats van benzine tanken of benzine in plaats van diesel. Wie even niet oplet, tankt zo de verkeerde brandstof. Helemaal als u een nieuwe auto heeft, een leenauto of de namen van de brandstoffen in het buitenland net Chinees lijken. Geen idee wat u dan moet doen? Wij helpen u op weg.

Verkeerde brandstof getankt? Dit moet u (niet) doen

Als u meteen na het tanken ontdekt dat u de verkeerde brandstof heeft getankt, doe dan niks. Draai ook niet de sleutel om. Als u verzekerd bent voor Pechhulp, is het belangrijk dat u deze hulpdienst meteen belt (+31 (0)71 364 17 62). De tank wordt dan leeggepompt, zodat u hem kunt vullen met de goede brandstof. Met een beetje geluk kunt u daarna gewoon verder rijden. Deze pech heeft geen invloed op uw schadevrije jaren, maar wel op uw Jaarbeloning. Heeft u wel een stukje gereden of de auto gestart? Dan is de kans op schade heel erg groot. De auto heeft de brandstof dan al rondgepompt. Verder rijden is geen optie. Bel Pechhulp, of een andere hulpdienst als u niet verzekerd bent bij InShared, zodat uw auto naar een garage in de buurt gebracht kan worden. De kosten van de reparaties vallen helaas niet onder de Autoverzekering.

En wat als ik niet merk dat ik verkeerd heb getankt?

U komt er snel genoeg achter, waarschijnlijk binnen een straal van 1 kilometer van het tankstation. De motor is niet gemaakt om te werken op deze brandstof, dus hij slaat vanzelf af.

U tankt benzine in plaats van diesel

Meestal wordt er benzine in een dieselauto gegooid. Andersom gaat ook lastig, omdat de slang niet past. Toch zijn er genoeg mensen die, ook al kost het veel moeite, een dieselauto vullen met benzine. Als de dieselauto een elektronische regeling heeft, zorgt benzine voor schade aan het brandstofsysteem. Diesel werkt smerend, benzine niet. Het scheelt als u een auto heeft met een ouderwetser brandstofsysteem. Dit systeem kan tegen maximaal 10% bijmenging.

U tankt diesel in plaats van benzine

Diesel in een auto waar benzine in hoort, zorgt voor veel rook. Diesel werkt smerend, wat zorgt dat het oliepeil van de auto stijgt. De verbrandingsmotor van de auto is er niet blij mee.

5 tips om te voorkomen dat u de verkeerde brandstof tankt

  • Zorg dat u niet wordt afgeleid. Neem uw telefoon niet mee als u gaat tanken.
  • Print dit handige overzicht en leg het in uw dashboardkastje. Zo weet u precies hoe uw brandstof in het buitenland heet.
  • Onthoud: als de slang niet goed past, is dat een teken dat u de verkeerde brandstof probeert te tanken. Meteen stoppen dus!
  • Kijk bij twijfel, helemaal als u net een nieuwe auto heeft, in het instructieboekje van de auto.
  • Meestal staat aan de binnenkant van het tankklepje welke brandstof u moet tanken. Een handig spiekbriefje!

Wat voor slimme tips zoekt u?