8 fabels over de accu van uw auto

Laatst gewijzigd op: 1 maart 2021

Pech onderweg wordt het vaakst veroorzaakt door een niet-werkende accu. Reden genoeg om meer te leren over dit belangrijke onderdeel van uw bolide. Wij helpen 8 fabels uit de wereld.

8 fabels over de accu van uw auto

Fabel 1: Pech onderweg wordt meestal veroorzaakt door een lekke band

U las het hierboven al: pech onderweg wordt het vaakst veroorzaakt door een niet-werkende accu. Volgens de pechhulp van de Duitse wegenwacht is 52% van alle pech onderweg het gevolg van een elektrische storing. Dat steeds meer bolides met een lege accu langs de weg staan, komt waarschijnlijk door het sterk toegenomen aantal stroomverbruikers en bedieningselementen in de auto. Veel accu’s blijken daar slecht tegen te kunnen.

Fabel 2: Voor de accu is kou geen probleem

Lage temperaturen zijn geen pretje voor de accu van uw auto. Helemaal als u uw scheurijzer sporadisch gebruikt is de kans groot dat de accu sneller leegloopt. Daarom is het een goed idee om voor de winter uw accu te laten doormeten bij een autogarage. Meestal kost u dit niets. En heeft u de mogelijkheid om uw auto binnen te parkeren? Doet dat dan. De accu gaat dan langer mee.

Fabel 3: Een reserveaccu is een overbodige luxe

Een noodhamer en reserveband liggen ongetwijfeld in uw auto. Maar liggen er ook standaard startkabels in uw bolide? Als de auto opeens niet meer wil starten, bent u maar al te blij dat u deze in de kofferbak heeft gemikt. De auto aanduwen is trouwens een missie onmogelijk. Door de zware dynamo’s en het flinke gewicht van de auto’s tegenwoordig, krijgt u zelfs met grote spierballen er moeilijk beweging in.

Fabel 4: De accu zelf opladen is kinderspel

Helaas is het opladen van de accu geen eitje. Heeft u weinig verstand van auto’s en geen 2 rechterhanden, dan kunt het beter aan een expert overlaten. Laadt u de accu verkeerd op, dan kan hij namelijk ontploffen. Levensgevaarlijk voor u en uw auto.

Fabel 5: Een accu hoeft nooit schoongemaakt te worden

Het is niet het leukste klusje, maar wel een belangrijke: de accu schoonmaken. Geeft u de accu niet af en toe een poetsbeurt, dan loopt u het risico dat hij het niet meer doet. Als de accu vies is, kunnen er lekstromen door het vochtige vuil stromen. Hierdoor ontlaadt hij langzaam. Vooral de accupolen en aansluitingen moeten regelmatig schoonmaakt worden, anders is de accu zo leeg. Hier leest u hoe u ‘m schoonmaakt.

Fabel 6: De accu gaat net zo lang mee als uw auto

Was het maar waar dat de accu net zo lang meegaat als uw bolide. Helaas heeft dit vernuftige onderdeel van uw auto niet het eeuwige leven. De gemiddelde accu legt na zo’n 5 tot 6 jaar het loodje. De kwaliteit van accu’s wordt wel steeds beter. Grote kans dus dat ze in de toekomst minder snel aan vervanging toe zijn. Laat u een nieuwe accu monteren, dan bent u tussen de € 100 en € 265 kwijt. De prijs hangt af van het soort accu en de capaciteit.

Fabel 7: Het is onmogelijk te checken of de accu in slechte staat is

Als de koplampen flikkeren bij het starten van de auto of de motor moeizaam start, zijn dat duidelijke tekens dat de accu niet meer in opperbeste staat is. Gelukkig hoeft u niet op deze tekens te wachten. Bent u benieuwd naar de conditie van de accu, schakel dan het dimlicht in wanneer u de motor start. Wordt het licht na verloop van tijd minder intens, dan is de kans groot dat uw accu aan vervanging toe is.

Fabel 8: Een accu gedijt goed bij korte ritjes

Korte autoritjes zijn niet alleen voor het milieu en de motor funest, maar ook voor de accu. Waarom? Omdat het de accu veel kracht kost om de motor te starten. Rijdt u een klein rondje, dan is er weinig tijd om bij te laden en gaat de batterij hollend achteruit. Helemaal als u ook gebruikt maakt van de stoelverwarming, de autoradio en bijvoorbeeld een dashcam . Komt u toch met pech langs de weg te staan? Wij draaien onze hand niet om voor een lege accu, lekke band of als u de verkeerde brandstof heeft getankt. Met onze Pechhulp dekking komen wij u helpen, in Nederland of Europa.

Wat voor slimme tips zoekt u?