Winterbanden in Duitsland: dit zijn de regels

Laatst gewijzigd op: 2 januari 2024

Ieder land heeft eigen verkeersregels. En onze oosterburen zijn daarop geen uitzondering. Zo is het in Duitsland verplicht dat uw auto winterbanden heeft wanneer het sneeuwt of glad is. Lees hier wat u moet weten over winterbanden in Duitsland.

Winterbanden in Duitsland

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en gladheid. Dit gaat op voor allerlei auto’s. Van personenauto's, vrachtwagens tot bussen. De reden is simpel: winterbanden zorgen voor betere grip op de weg bij koude temperaturen en winterse omstandigheden.

Wat zijn ‘winterse omstandigheden’?

Bij winterse omstandigheden moet u denken aan:

  • Sneeuw(modder)
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming
  • IJzel

Maar ook als de temperatuur onder 7 graden Celsius ligt zijn winterbanden verplicht in Duitsland. En da’s niet zo gek, want dat maakt het remmen en optrekken een stuk makkelijker met zulk weer. Zeker weten dat u goed zit met winterbanden? Zorg dan dat u tussen oktober en april winterbanden bij uw auto heeft.

Minimaal profiel van winterbanden in Duitsland

Volgens de wet moeten de winterbanden minimaal 1,6 millimeter profieldiepte hebben. Maar een profieldiepte van 4 milimeter wordt over het algemeen aanbevolen voor een goede grip op winterse wegen.

Kiezen van winterbanden

Misschien denkt u nu: “Winterbanden zijn gewoon banden met meer profiel?” Zo simpel is het alleen niet. Niet alle winterbanden zijn geschikt voor uw auto. In het instructieboekje van uw wagen vindt u informatie over het type band dat geschikt is. Even navragen bij de fabrikant van de band of auto kan natuurlijk ook! Verder is het belangrijk om te kijken naar de maat van de banden, het type band (bijvoorbeeld stalen velgen of lichtmetalen velgen) en het profiel. Een dieper profiel zorgt voor meer grip op de weg bij sneeuw en gladheid.

Bij het kiezen van uw winterbanden voor de Duitse wegen moet u op het volgende letten:

  • De winterbanden hebben het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). De uitzondering daarop zijn winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gekocht. Deze hebben een M+S logo en mag u als winterbanden gebruiken tot 30 september 2024
  • U mag met winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven snelheid van de band. Op de zijkant van de banden staat een lettercode, die zich vertaalt in een maximumsnelheid. Als uw auto sneller kan dan de maximumsnelheid van de winterbanden, moet u een sticker op het dashboard plakken. Op die sticker moet dan de maximumsnelheid van uw winterbanden staan. Daar zijn geen speciale stickers voor. Zolang de sticker maar goed te zien is op uw dashboard mag u die dus ook zelf in elkaar knutselen
  • En het ligt voor de hand, maar: winterbanden moeten om alle wielen van uw auto zitten. Hoewel winterbanden niet verplicht zijn voor aanhangers en caravans, is het wel slim om dit toch te doen. Dat zorgt voor een betere wegligging. Wel zo veilig!

Rijden zonder winterbanden in Duitsland

Als uw auto geen winterbanden heeft in Duitsland bij winterse omstandigheden, ligt een boete op de loer. De hoogte van de boete kan oplopen tot € 80 en u kunt strafpunten krijgen op uw rijbewijs. En wordt u aangereden door een Duits voertuig? Dan kan het ook nog zo zijn dat u deels aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeluk.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat u zonder winterbanden de verkeersveiligheid in gevaar kunt brengen. Liever niet! Zorg er daarom voor dat u de juiste winterbanden onder uw wagen zet voordat u naar Duitsland vertrekt.

Begin uw trip naar Duitsland met de goede voorbereiding en kom niet voor verrassingen te staan! Aan de winterbanden kan het nu in ieder geval niet liggen.

Op weg met de juiste Autoverzekering

Als u op weg gaat met de auto naar Duitsland denkt u dan ook aan de mogelijkheid om de pechhulp optie aan te zetten via uw verzekeringsmap. Nog geen Autoverzekering van InShared? Bereken uw premie en stap over.

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?