Waarom brand voorkomen in de keuken begint

Laatst gewijzigd op: | Door:

Waarom brand voorkomen in de keuken begint

De keuken is niet alleen de plek waar pannenkoeken worden gebakken, boterhammen worden geroosterd en stoofpotjes staan te pruttelen. Het is ook de plek waar veel woningbranden ontstaan.

Dat de keuken één van de gevaarlijkste plekken in huis is, bleek uit onderzoek van de Brandweeracademie. Van de fatale woningbranden in 2018 ontstond 60% door “menselijk handelen”. Onvoorzichtigheid van mensen die roken staat hierbij op 1, gevolgd door ongelukken tijdens het koken. Denk aan vlam in de pan, verkeerd gebruik van elektrische apparaten en weglopen terwijl een pizza in de oven zit. Hoogste tijd om van de keuken een veiligere plek te maken!

5 tips om brand in de keuken te voorkomen

1. Loop niet weg tijdens het koken

Weglopen tijdens het koken is vragen om problemen. Toch zijn er genoeg mensen die pannen op het vuur zetten en tv gaan kijken of de oven voorverwarmen terwijl ze een diepvriespizza halen. Blijf altijd in de keuken als u aan het koken bent. Zo is niet alleen de kans op woningbrand veel kleiner, maar ook de kans dat uw eten verpietert. Win-winsituatie!

2. Maak de broodrooster regelmatig schoon

Er is weinig zo lekker als een boterham die nét uit de broodrooster komt. Dit vernuftige apparaat heeft alleen een flink nadeel: hoe voorzichtig u er ook mee omspringt, vroeg of laat hopen er kruimels in op. Vatten deze kruimels vlam, dan vliegt uw broodrooster in brand. En dat kan desastreuze gevolgen hebben. De broodrooster regelmatig schoonmaken, is dus een slim plan.

3. Gebruik geen blusdeken bij vlam in de pan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat je bij vlam in de pan en een frituurbrand niets hebt aan een blusdeken. Met water blussen is ook een slecht idee, want dat veroorzaakt een explosie. Het advies is om de brandende pan met een passende deksel of koekenpan af te dekken en de warmtebron uit te zetten. Haal de deksel pas van de pan als hij helemaal is afgekoeld.

4. Vervang apparaten met beschadigde snoeren

In de meeste keukens worden veel elektrische apparaten gebruikt, van staafmixers tot tosti-ijzers. Allemaal even handig, maar ook brandgevaarlijk. Vooral met oude apparaten moet u voorzichtig zijn. Vaak liggen de draden bloot bij de stekker of piept er wat koperkleurig draad uit. Blijft u deze apparaten gewoon gebruiken, dan loopt u het risico dat er kortsluiting ontstaat. Kijk daarom of de snoeren te vervangen zijn of dat het tijd is voor nieuwe apparaten.

5. Geef de afzuigkap een flinke boenbeurt

Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verzadigd. Het gevolg: een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder is en de kans op brand groter. Een klein vlammetje is dan al genoeg voor een afzuigkap in lichterlaaie. Binnen 3 minuten kan zo’n brandende afzuigkap uw huis veranderen in een vuurzee. Hier leest u hoe uw afzuigkap binnen no-time blinkend schoon is.

Wat moet je doen bij brand?

Hoe voorzichtig u ook bent, een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Omdat de brandweer niet à la minute bij u op de stoep staat - het duurt gemiddeld 8 minuten - is het belangrijk dat u precies weet wat u moet doen bij brand. Dit stappenplan helpt:

  1. Is het klein brandje? Blus de brand dan zelf met een blusdeken of ander geschikt blusmateriaal
  2. Is de brand groter of is er veel rook? Verlaat de ruimte en sluit de deur
  3. Waarschuw uw huisgenoten
  4. Verlaat het huis via de veiligste route. Als u door rook moet vluchten, kruip dan onder de rook door
  5. Verzamel buiten op een afgesproken plaats
  6. Waarschuw de buren in het woongebouw
  7. Bel buiten of bij de buren 112
  8. Wacht tot de brandweer er is

Wilt u uw huis en spullen zo mogelijk verzekeren tegen brand? Dan komt onze Woonverzekering als geroepen. Bereken direct wat een Woonverzekering bij InShared kost.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit