Waarom een wensballon heel brandgevaarlijk is

Laatst gewijzigd op: 25 maart 2020

De wensballon is uit Azië overgewaaid en wordt in ons kikkerlandje steeds vaker opgelaten bij speciale gelegenheden. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat deze ballonnen héél brandgevaarlijk zijn.

Waarom een wensballon heel brandgevaarlijk is

Wensballonnen duiken steeds vaker op bij bruiloften, begrafenissen en andere speciale gelegenheden. Niet gek, want deze oorspronkelijk Aziatische lampionnen staan bekend als geluksbrengers en worden vaak gebruikt om een geliefde op een symbolische manier te gedenken. Vandaar de toepasselijke naam.

Brandgevaarlijk en slecht voor het milieu

Hoe mooi de symboliek van een wensballon ook is, niet voor niets raadt de brandweer het gebruik af. In sommige Nederlandse gemeenten zijn wensballonnen zelfs verboden. Dat ze zo brandgevaarlijk zijn, komt doordat er vuur nodig is om ze op te laten stijgen. Net zoals bij een luchtballon wordt de lucht in een wensballon verwarmd door een open vlam die er onder hangt. Wat een wensballon éxtra gevaarlijk maakt, is dat u er geen invloed meer op heeft zodra u hem loslaat. Daarnaast zijn ze van kwetsbaar materiaal gemaakt (papier!), waardoor ze snel scheuren. De wind kan ervoor zorgen dat een wensballon op een hele vervelende plek terechtkomt - denk aan een achtertuin of een natuurgebied - met alle gevolgen van dien. En dat niet alleen, deze sfeermakers zijn slecht voor het milieu. Dieren raken erin verstrikt en het duurt een eeuwigheid voordat het materiaal afgebroken is.

5 veiligheidsregels voor wensballonen

Toch een wensballon oplaten? Volg dan deze veiligheidsregels van de brandweer op:

  • Het is een inkoppertje, maar laat een wensballon alleen buiten op. Binnenshuis is het levensgevaarlijk
  • Laat een ballon altijd met 2 mensen tegelijk op
  • Wacht na het aansteken van de ballon 1,5 minuut voordat u hem loslaat
  • Houd een emmer met water bij de hand
  • Kijk de ballon zo lang mogelijk na. Bij gevaar kunt u dan eventueel ingrijpen

Wanneer u nooit een wensballon moet oplaten

Laat voor uw eigen veiligheid nooit een wensballon op….

  • Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort. Windkracht 2 heeft een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur. Het lastige is dat in Nederland vaak harder waait dan windkracht 2. Er zijn dus maar weinig momenten dat u veilig een wensballon kunt oplaten
  • Bij regen of een zeer vochtige lucht, bijvoorbeeld mist
  • In een periode van droogte. In China worden deze ballonnen vaak opgelaten in de natte periode, in Nederland het hele jaar rond. Dus ook in de zomer als de natuur kurkdroog is. Dat vraagt om problemen!
  • Binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden. Wensballonnen met metalen delen zijn een gevaar voor de luchtvaart
  • In de omgeving met hoge objecten, zoals huizen, bomen, etc.
  • Wanneer het papier van de ballon beschadigd is [bron: brandweer.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?