InShared slogan

Zo koopt u slim een tweedehands auto

Laatst gewijzigd op: 11 mei 2017

Goedkoop is toch duurkoop? Nee hoor! Niet als u onze tips opvolgt voordat u een tweedehands auto koopt.

Zo koopt u slim een tweedehands auto

Maak altijd een proefrit

Veel tweedehands auto’s worden via een online advertentie op de kop getikt. Het is dan heel verleidelijk om dit koopje meteen mee naar huis te nemen. Toch is het maken van een proefritje nooit een overbodige luxe. Zet tijdens dit eerste ritje de radio uit, anders vallen gekke geluiden niet op. Rij over verschillende soorten wegen, van een snelweg tot hobbelweg en kijk of alle knopjes werken. Vergeet ook niet om te kijken of de kofferbak groot genoeg is en of er voldoende zicht is door de achteruitkijkspiegel als er mensen achterin zitten.

Leg de kilometerstand onder de loep

De waarde van een auto wordt vaak bepaald op basis van het bouwjaar en de kilometerstand. Als de auto al veel kilometers heeft gemaakt, hoeft dat geen reden te zijn om de auto niet te kopen. De staat van de auto hangt af van de omstandigheden waarin de auto gebruikt is en hoe zuinig de eigenaar op de auto is geweest. Het is wel verstandig om bij een auto met een hoge kilometerstand te kijken of er geen dure reparaties uitgevoerd moeten worden. Soms wordt een auto verkocht nét voordat er een onderdeel vervangen moet worden. Zo is de distributieriem vaak aan vervanging toe als de auto tussen de 100.000 en 150.000 kilometers heeft gereden.

Houd oog voor deze kleine details bij een tweedehands auto

  • Als de motor al warm is, kan het zijn dat de auto niet goed start. Het is een slimme truc van de verkoper om de motor alvast warm te laten worden, zo valt het niet op. Vraag voor de zekerheid na over de auto geen opstart problemen heeft.
  • Kijk kritisch naar de naden van de motorkap, achterklep en de deuren. Scheve naden wijzen op schade.
  • Speur in de kofferbak naar eventuele lekkages. Een goede aanwijzing: de plek van het reservewiel. Als die vochtig is, is er lekkage.
  • Blauw uitlaatgas kan wijzen op veel olieverbruik. Wit of grijs uitlaatgas kan veroorzaakt worden door een lekkage in het koelsysteem.

Durf te onderhandelen

Het voordeel van een tweedehands auto kopen, is dat u kunt onderhandelen. Door de website van RDW weet u hoeveel uw potentiele auto ongeveer waard is. U weet dan ook meteen wat de APK vervaldatum is en het schadeverleden. Tip: zorg dat u in het midden van de vraagprijs en uw bod uitkomt. Kunt u niets van de prijs afdingen? Probeer dan een deal te sluiten, zoals een gratis autoradio of winterbanden.

Wat voor slimme tips zoekt u?