Wanneer moet je de ruitenwissers vervangen?

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

Het is een klusje dat waarschijnlijk niet bovenaan uw to-do list staat: de ruitenwissers vervangen. Toch is het heel belangrijk om veilig te blijven rijden. Want ja, ruitenwissers zijn echt meer dan een strookje rubber.

Wanneer moet je de ruitenwissers vervangen?

‘Wanneer zijn mijn ruitenwissers aan vervanging toe?’, vraagt u zich misschien af. Een gemiddelde ruitenwisser maakt in zijn leven 150.000 wisbewegingen. Logisch dus dat ze na een tijd vervangen moeten worden. Gemiddeld zijn ruitenwissers na 12 tot 15 maanden rijp voor de prullenbak. Natuurlijk is het altijd beter om dit moment voor te zijn. Weinig is namelijk zo vervelend (en gevaarlijk!) als geen hand voor ogen zien in de auto. Voor ‘ondeugdelijke ruitenwissers’ – zoals dat officieel wordt genoemd – kunt u zelfs een boete van € 140 krijgen.

Tijd voor nieuwe ruitenwissers? – Checklist

Mijn ruitenwissers maken lawaai.

Als u een piepend, slepend, rammelend of ratelend geluid hoort tijdens het wissen, dan is hoogstwaarschijnlijk het rubber van de wissers uitgedroogd.

Mijn ruitenwissers trekken strepen.

Zijn de ruiten net blinkend schoon, trekken de ruitenwissers strepen of laten ze een waas achter. Ook als de wissers de ruit niet goed meer droogmaken, is dat een teken dat het rubber versleten of beschadigd is.

Mijn ruitenwissers stuiteren over de ruiten.

Drukt de ruitenwisser niet hard genoeg tegen de voorruit, dan gaat de wisser haperen of stuiteren. Versleten rubber is hier ook de oorzaak van.
Komt dit bekend voor? Dan is het tijd om de ruitenwissers te vervangen. Neem ook eens de rubbers van de wissers onder de loep als de auto stilstaat. Poreuze, loslatende en/of gescheurde rubbers zijn namelijk ook een signaal dat het tijd is voor nieuwe wissers.

Handig geheugensteuntje: de slijtage indicator

Naast bovenstaande checklist is er nog een handig geheugensteuntje: de slijtage indicator. Deze sticker zit op bijna alle ruitenwissers en verandert geleidelijk van kleur. In het instructieboekje van uw auto leest u welke kleur staat voor het vervangen van de wissers.

Stappenplan: zelf de ruitenwissers vervangen

Heeft u twee rechterhanden? Of een gezond portie geduld? Volg dan deze stappen om de ruitenwissers zelf te vervangen.

 1. Til de ruitenwisserarm van de ruit en zet deze rechtop
 2. Verwijder voorzichter het ruitenwisserblad, die zit met een klein clipje bevestigd aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit en druk het clipje in. Schuif de wisser naar beneden tot u deze eraf kunt halen
 3. Monteer het nieuwe wisserblad door het blad omhoog te schuiven tot hij goed vastzit in de houder. Wanneer u een klikt hoort, is het goed
 4. Plaats vervolgens de ruitenwisserarm voorzichtig terug op de ruit

  Tip 1: Niet elke ruitenwisser past op elke ruitenwisserarm. Kijk dus eerst goed welke u nodig heeft.

  Tip 2: Haal niet meteen beide ruitenwisserbladen los. Mocht u tijdens het monteren even niet meer weten hoe het vastzit, kunt u bij de andere ruitenwisser spieken.

  Tip 3: Als u dan toch goed bezig bent, kijk dan meteen even naar de achterruitwissers.

Wat kosten nieuwe ruitenwissers?

Wat een set nieuwe ruitenwissers kost, is afhankelijk van het merk, het type voertuig en het model ruitenwissers. Vervangt u zelf de wissers, dan bent u voor een standaard set meestal tussen de € 25 en € 40 kwijt.

Zo gaan ruitenwissers langer mee

Dit kunt u zelf doen om de levensduur van de ruitenwissers te verlengen:

 • Maak de wisserbladen regelmatig schoon, zeker in de zomer. Opgedroogd vuil, vogelpoep en insecten zorgen ervoor dat ze minder goed hun werk kunnen doen. Gebruik hiervoor warm water en een spons
 • Zet op een hete zomerdag de ruitenwissers omhoog zodat ze niet in aanraking komen met het hete glas. Anders kunnen ze op de voorruit ‘verbranden’. Ook in de winter is het verstandig om ze omhoog te zetten
 • Wis nooit op een droge ruit. Gebruik genoeg ruitenwisservloeistof om wrijving tussen de voorruit en het rubber te voorkomen
 • Gebruik de ruitenwissers niet als ijsschrapers, anders zijn ze binnen no-time aan vervanging toe. IJskristallen zijn zo scherp dat ze het rubber beschadigen

  Benieuwd wanneer de banden van uw auto aan vervanging toe zijn? Dat leest u hier.

Wat voor slimme tips zoekt u?