Weet u wat een Paukool is?

Laatst gewijzigd op: 13 maart 2017

Een brommer, motor en auto: voertuigen die iedereen kent. Maar weet u ook wat een Paukool is? En heeft u wel eens van een wegtreintje gehoord?

Weet u wat een Paukool is?

Wie op de snelweg rijdt, ziet een mix van auto’s, vrachtwagens en af en toe een motor. Voor een fietspad geldt hetzelfde: fietsen, brommers en steeds vaker ook e-bikes. Toch zijn er nog veel meer voertuigen, alleen zien we die niet zo vaak op de weg. Kent u ze? Tip: Maak van deze gekke voertuigen een quiz. Leuk om de kennis van vrienden en familie te testen!

Dit is een wegtreintje

Een wegtreintje is een motorvoertuig met één of meer aanhangwagens. Omdat het gebruikt wordt voor het vervoer van mensen, vind je een wegtreintje vooral in pretparken en dierentuinen. Wie minimaal 21 jaar is en rijbewijs B heeft, kan een ontheffing van de gemeente krijgen voor een wegtreintje. Scheuren is niet toegestaan, 25 kilometer per uur is de max.

Dit is een trike

Echte motorkenners kennen de trike waarschijnlijk al. Trike is een afkorting van tricycle, een driewielige motorrijtuig of driewielige bromfiets. Als het een motorrijtuig is, mag er op de snelweg maximaal 130 kilometer per uur mee gereden worden. Met een driewielige motorfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur op een rijbaan. Voor het motorrijtuig is rijbewijs B verplicht en voor de bromfiets bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM).

Dit is een Paukool

De Segway is een populair vervoersmiddel in grote steden. Een leuke en alternatieve manier om een stad te bekijken. Net zoals een Segway is een Paukool een elektrisch aangedreven voertuig met parallel geplaatst twee wielen. Hetzelfde geldt voor een Swing, Zappy3 en Trikke. Voor deze voertuigen moet je minimaal 16 jaar zijn, een rijbewijs is niet verplicht. Heel hard gaat het niet: 25 kilometer per uur.

Dit is een Airwheel

Deze Chinese uitvinding, die veel weg heeft van een hoverboard, lijkt op een elektrische eenwieler, maar dan zonder zadel. Eigenlijk is een Airwheel niet meer dan een wiel met aan de zijkant twee plateaus voor je voeten. Sturen is niet ingewikkeld, dit doe je door je lichaam te bewegen. Links als je naar links wilt, rechts als je naar rechts wilt. De Airwheel mag alleen niet op de openbare weg.

Dit is een e-bikeboard

Het lijkt op een kruising tussen een step, Segway en een elektrische fiets. Qua uiterlijk lijkt het nog het meest op een luxe step met drie wielen. Met dit hippe voertuig ga je 25 kilometer per uur. Met volle accu kun je er 40 kilometer mee afleggen op een fietspad of rijbaan. Je moet minimaal 16 jaar zijn om dit voertuig te scheuren, ook heb je een rijbewijs AM nodig. [bron: Verbond van Verzekeraars]

Wat voor slimme tips zoekt u?