Het gevaarlijkste weer om in te rijden

Laatst gewijzigd op: 13 mei 2019

Regen, storm, sneeuw en een laagstaande zon. Het maakt autorijden er niet makkelijker op. Met deze tips komt u toch zonder brokken op uw bestemming.

Het gevaarlijkste weer om in te rijden

Mist

Iedereen is het erover eens dat rijden in mist een flinke uitdaging is. Het wordt zelfs het gevaarlijkste weer voor automobilisten genoemd. Als de wereld in mist gehuld is, schijn je onbedoeld harder te gaan rijden omdat je geen referentiepunt hebt. Het is dan lastig inschatten hoe snel je gaat en waar je naar toe rijdt. Niet gek dat er dan meer ongelukken gebeuren.

  • Hou voldoende afstand. Onvoorspelbaar weer zorgt voor onvoorspelbaar gedrag op de weg. Daarom is het bij mist meer dan verstandig om minimaal 4 seconden afstand te houden van uw voorganger.
  • Gebruik de mistlampen. Als u door mist minder dan 200 meter ziet, bent u verplicht om de mistlampen aan de voorkant van de auto aan te zetten. Ziet u minder dan 50 meter, dan is het pas tijd om de mistachterlichten te gebruiken.
  • Rij rustig. Te snel rijden, is vragen om problemen. Extra op uw snelheid letten dus!

Regen

In ons kikkerlandje valt er veel, heel veel, regen. En de afgelopen 108 jaar is de hoeveelheid regen zelfs met 27% gestegen, bleek uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Regen kan voor chaos zorgen op de weg. De één sjeest met 140 kilometer per uur over de linkerbaan, terwijl de ander juist op slakkentempo rijdt. Daarom zijn er ook meer files als het regent. Hou ook rekening met aquaplaning. Hier kan de auto onbestuurbaar door worden en gaan slippen. Heel gevaarlijk dus.

  • Vervang de banden op tijd. De kans op aquaplaning is groter als uw banden weinig profiel hebben. Bij een profieldiepte van 1,6 millimeter of minder is daarom het advies om de banden te vervangen.
  • Trek langzaam op. Er zijn 3 dingen belangrijk bij regen: langzaam optrekken, meer afstand houden en eerder afremmen.
  • Check de bandenspanning. Hebben uw banden de juiste spanning, dan heeft u minder snel last van aquaplaning. De bandenspanning kunt u bij bijna ieder tankstation gratis meten. Binnen een paar minuten is dat gepiept.

Storm

In de herfst en winter is het altijd wel een keer bingo: windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort. Vooral windstoten van meer dan 100 kilometer per uur (!) zijn geen pretje. Die kunnen ervoor zorgen dat u zo een onverwachte slinger maakt. Dat geldt natuurlijk ook voor andere weggebruikers. Storm gaat ook vaak samen met een flinke regenbui, nog een obstakel.

  • Let op uw snelheid. Voldoende afstand houden en niet te hard rijden, geeft u meer tijd om op onverwachte situaties te reageren.
  • Hou uw stuur met twee handen vast. Bij een flinke windstoot bent u blij als u twee handen aan het stuur heeft. Let er wel op dat u hierdoor niet te krampachtig gaat rijden.
  • Rij zachtjes door plassen. Anders loopt u het risico op aquaplaning. Pas ook extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Hier heeft de wind vrij spel. Eindelijk veilig thuis? Vergeet dan niet uw auto op een slimme plek te parkeren. Niet onder een boom, wel in een garage of een andere overdekte plek.

Laagstaande zon

Zit u tijdens de zonsopgang en –ondergang in de auto? Dan is er een kans dat u geen steek ziet. Een laagstaande zon kan het knap lastig maken om veilig te rijden. Verkeersborden, fietsen, kruisend verkeer en verkeerslichten ziet u dan veel eerder over het hoofd. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars bleek dan ook dat er 20% meer ongelukken gebeuren als de zon laag staat.

  • Maak de autoruiten goed schoon. Bij een laagstaande zon bent u blij als de ruiten blinkend schoon zijn. Anders ziet u nóg minder.
  • Gebruik het dimlicht. Dankzij het dimlicht bent u beter zichtbaar. De koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverlichting branden dan.
  • Koop een verlengende zonneklep. Is de zonneklep vaak net iets te kort? Klik er dan een verlengde zonneklep aan. Zonneschermen voor de zijruiten helpen ook.

Sneeuw en gladheid

Elk jaar veranderen de wegen wel een keer in een ijsbaan. Valt er ook nog een laagje sneeuw, dan wordt autorijden helemaal een crime. Denk aan slippartijen, gevaarlijk rijdende medeweggebruikers en ellenlange files.

  • Verdubbel uw reistijd. Eén ding weet u zeker als het glad is: u bent later op uw bestemming. Wees daarom zo slim om de reistijd te verdubbelen.
  • Focus op de verte. Ver vooruit kijken is het veiligst. U blijft dan makkelijker de goede lijn van de weg volgen.
  • Gas pas als u uit de bocht bent. Gassen in de bocht is een no go. Dat eindigt al snel een slippartij.

Wat voor slimme tips zoekt u?