De voordelen van cruise control

Laatst gewijzigd op: 25 oktober 2021

De tijd dat alleen super-de-luxe auto’s cruise control hadden, is verleden tijd. Meer en meer auto’s hebben tegenwoordig dit vernuftige snufje. Maar wat zijn hier de voordelen van?

De voordelen van cruise control

1. Het zorgt ervoor dat u veiliger rijdt

Autorijden is multitasken. Gebruikt u cruise control dan hoeft u tenminste op 1 ding minder te letten: de snelheid waarmee u rijdt. Hierdoor heeft u automatisch meer aandacht voor de weg en voor uw medeweggebruikers. En dat zorgt er weer voor dat u veiliger rijdt en de kans op auto-ongelukken een tikkeltje kleiner is. Rijdt u op cruise control, dan is het ook minder verleidelijk om een kat- en muisspel met andere automobilisten te spelen. U bent namelijk minder bezig met accelereren en inhalen. En een boete voor een snelheidsovertreding? Dat komt nog maar sporadisch voor omdat u op dezelfde snelheid rijdt.

2. Het rijdt comfortabeler met cruise control

Uren in dezelfde houding zitten is zelfs voor de meest ervaren automobilisten geen pretje. Met cruise control kunt u het gaspedaal en de versnellingspook even met rust laten. Dat zorgt ervoor dat u in een stuk comfortabelere houding kunt autorijden. Heeft u na een lange rit vaak last van uw rug? Let er dan op dat u netjes rechtop zit, met de bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan. Vergeet ook niet de stoel, spiegels en hoofdsteun goed af te stellen voordat u naar uw bestemming knort.

3. U verbruikt minder brandstof

Ook uw portemonnee is u dankbaar als u cruise control gebruikt. Deze slimme uitvinding kan namelijk heel nauwkeurig bepalen hoeveel brandstof er nodig is. Hierdoor verbruikt uw lieveling op wielen minder brandstof. Dit kan tot wel 4% aan benzine, diesel, LPG of gas schelen. Als u in een elektrische auto rijdt, helpt de cruise control om zo zuinig mogelijk met de stroomvoorraad om te gaan. Dat is weer goed voor de actieradius.

4. U wordt minder snel wagenziek

Wie alleen al groen wordt als hij aan een auto denkt, is maar al te blij met cruise control. Omdat u hierdoor gelijkmatiger rijdt, worden de medepassagiers minder snel wagenziek. Voelt een autoritje voor u hetzelfde als een ritje in de achtbaan, dan is het een goed idee om tijdens het rijden recht naar buiten te kijken en te focussen op de horizon. Frisse lucht - raam op een kier dus - doet ook wonderen als u snel misselijk bent.

Wanneer moet je cruise control niet gebruiken?

Als het hard regent, de weg spiegelglad is of het sneeuwt, dan kunt u beter geen cruise control gebruiken. Bij deze extreme weersomstandigheden is de kans op slippen groter. U heeft dan meer controle over uw bolide als u zelf het gas regelt. Cruise control en rijden met een caravan is ook geen goede combinatie. Zonder cruise control kunt u dit huisje op wielen beter in het gareel houden. Cruise control of niet. Een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Wilt u uw auto op en top verzekeren? Dan bent u bij InShared aan het juiste adres. Bereken nu vrijblijvend wat u maandelijks aan premie betaalt.

Wat voor slimme tips zoekt u?