De voordelen van cruise control

Laatst gewijzigd op: | Door:

De voordelen van cruise control

De tijd dat alleen super-de-luxe auto’s cruise control hadden, is verleden tijd. Meer en meer auto’s hebben tegenwoordig dit vernuftige snufje. Maar wat zijn hier de voordelen van?

1. Het zorgt ervoor dat u veiliger rijdt

Autorijden is multitasken. Gebruikt u cruise control dan hoeft u tenminste op 1 ding minder te letten: de snelheid waarmee u rijdt. Hierdoor heeft u automatisch meer aandacht voor de weg en voor uw medeweggebruikers. En dat zorgt er weer voor dat u veiliger rijdt en de kans op auto-ongelukken een tikkeltje kleiner is. Rijdt u op cruise control, dan is het ook minder verleidelijk om een kat- en muisspel met andere automobilisten te spelen. U bent namelijk minder bezig met accelereren en inhalen. En een boete voor een snelheidsovertreding? Dat komt nog maar sporadisch voor omdat u op dezelfde snelheid rijdt.

2. Het rijdt comfortabeler met cruise control

Uren in dezelfde houding zitten is zelfs voor de meest ervaren automobilisten geen pretje. Met cruise control kunt u het gaspedaal en de versnellingspook even met rust laten. Dat zorgt ervoor dat u in een stuk comfortabelere houding kunt autorijden. Heeft u na een lange rit vaak last van uw rug? Let er dan op dat u netjes rechtop zit, met de bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan. Vergeet ook niet de stoel, spiegels en hoofdsteun goed af te stellen voordat u naar uw bestemming knort.

3. U verbruikt minder brandstof

Ook uw portemonnee is u dankbaar als u cruise control gebruikt. Deze slimme uitvinding kan namelijk heel nauwkeurig bepalen hoeveel brandstof er nodig is. Hierdoor verbruikt uw lieveling op wielen minder brandstof. Dit kan tot wel 4% aan benzine, diesel, LPG of gas schelen. Als u in een elektrische auto rijdt, helpt de cruise control om zo zuinig mogelijk met de stroomvoorraad om te gaan. Dat is weer goed voor de actieradius.

4. U wordt minder snel wagenziek

Wie alleen al groen wordt als hij aan een auto denkt, is maar al te blij met cruise control. Omdat u hierdoor gelijkmatiger rijdt, worden de medepassagiers minder snel wagenziek. Voelt een autoritje voor u hetzelfde als een ritje in de achtbaan, dan is het een goed idee om tijdens het rijden recht naar buiten te kijken en te focussen op de horizon. Frisse lucht - raam op een kier dus - doet ook wonderen als u snel misselijk bent.

Wanneer moet je cruise control niet gebruiken?

Als het hard regent, de weg spiegelglad is of het sneeuwt, dan kunt u beter geen cruise control gebruiken. Bij deze extreme weersomstandigheden is de kans op slippen groter. U heeft dan meer controle over uw bolide als u zelf het gas regelt. Cruise control en rijden met een caravan is ook geen goede combinatie. Zonder cruise control kunt u dit huisje op wielen beter in het gareel houden.

Cruise control of niet. Een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Wilt u uw auto op en top verzekeren? Dan bent u bij InShared aan het juiste adres. Bereken nu vrijblijvend wat u maandelijks aan premie betaalt.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit