Kunnen hulpdiensten uw huis wél vinden?

Laatst gewijzigd op: 14 oktober 2019

Wie 112 belt, wil maar één ding: zo snel mogelijk geholpen worden. Alleen kunnen hulpdiensten door onduidelijke huisnummers het huis vaak niet vinden.

Kunnen hulpdiensten uw huis wél vinden?

Minuscuul klein, overwoekerd door klimplanten, achter een struik, aan de zijkant van een brievenbus, niet leesbaar in het donker of hangend op een ongelukkige plek. Voor de brandweer, politie en het ambulancepersoneel is het vaak een crime om een huisnummer te vinden. Hierdoor gaan kostbare minuten verloren en duurt het langer voordat ze op uw stoep staan.

Onnodige vertraging

Iedereen in Nederland is verplicht om ervoor te zorgen dat het huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk zichtbaar is. Eigenlijk heel logisch, want in geval van nood telt iedere seconde. Zo doet de brandweer zijn best om binnen 8 minuten voor uw deur te staan en proberen de politie en ambulance binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Een slecht zichtbaar huisnummer zorgt voor onnodige vertraging. Vervelend voor de hulpdiensten, maar nog vervelender voor u. Want wat als u een inbreker op heterdaad betrapt heeft, uw huis in vlammen opgaat of uw partner een hartaanval heeft?

Checklist voor een duidelijk huisnummer

Dat u snel wordt geholpen in geval van nood, hangt dus deels van uw huisnummer af. Reden genoeg om hier vandaag nog een blik op te werpen. Deze checklist kunt u daarbij gebruiken:

  • Mijn huisnummer voldoet aan de wettelijke eisen: het huisnummerplaatje is minimaal 12 x 12 cm breed, de cijfers zijn minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed, de letters hebben een andere kleur dan de ondergrond en het plaatje hangt op 1.75 tot 2.50 meter hoogte
  • Er staat of hangt niets (deels) voor mijn huisnummer. Van planten tot een minibibliotheek
  • Vanaf de weg is mijn huisnummer goed zichtbaar. Ook als het donker is. (Tip: een reflecterend huisnummerbordje)
  • Mijn huisnummer hangt op een logische plek. Een blik op het huis is voldoende, ook als je er nog nooit bent geweest

Maak het de hulpdiensten makkelijker

Naast een duidelijk zichtbaar huisnummer, zijn er nog meer dingen die u kunt doen om het voor hulpdiensten makkelijker te maken. Namelijk:

  • Woont u op een moeilijk bereikbare plek? Geef dat dan aan als u 112 belt
  • Doe als het even kan ’s avonds of ’s nachts de buitenverlichting aan als u een hulpdienst verwacht
  • Laat de hulpdiensten buiten opwachten door een familielid of de buren
  • Maak de oprit autovrij [bron: brandweer.nl, politie.be]

Wat voor slimme tips zoekt u?