Beter contact met de buren? Gebruik deze apps

Laatst gewijzigd op: 21 september 2017

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het alom bekende spreekwoord. Maar hoe verbeter je het contact met de buren? Deze handige buurtapps zijn de oplossing.

Beter contact met de buren? Gebruik deze apps

Het klinkt onlogisch: een app downloaden om uw buren beter te leren kennen. Waar is de tijd gebleven van even een kopje suiker lenen, samen BBQ-en en in de vakantie elkaars planten water geven? Uit onderzoek van Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard bleek dat 80% van Nederlanders het belangrijk vindt om een goede band te hebben met de buren. Inwoners uit Friesland en Overijssel hebben het vaakst contact met de buren. Toch zijn er genoeg mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om even bij hun postcodegenoten binnen te waaien. Daarom zijn deze apps ideaal voor iedereen die beter contact wil met de buren of de buurt goed in de gaten wil houden.

De beste buurtapps

Uit onderzoek van InShared bleek dat WhatsApp Buurtpreventie effectief is. Maar liefst 4 op de 10 WhatsApp buurtpreventiegroepen hebben hun nut al bewezen. Veiligebuurt speelt hierop in. U hoeft uw 06-nummer niet te delen, maar komt automatisch bij de buren in de app. Een handige manier om elkaar op de hoogte te houden. Een statafel, fietspomp, bakblik of een hogedrukspuit. Door de app Peerby kunt u dingen die u bijna nooit nodig heeft, lenen bij de buren. U vult uw adres in, typt in wat u zoekt en de vraag wordt naar uw dichtstbijzijnde buurtgenoten gestuurd. Als er een match is, kunt u afspreken. Meteen een handige manier om uw buren beter te leren kennen. Samen met uw buurtgenoten kunt u met de app Nextdoor uw directe omgeving in de gaten houden. Het handige is dat u niet alleen de berichten uit uw eigen buurt ziet, maar ook uit de omliggende buurten. Via het adresboek nodigt u uw buurtgenoten uit. Met Nextdoor kunt u ook ouderwets een kaart versturen. Misschien wel de meest gedownloade app ooit. Binnen een paar minuten voegt u al uw buurtgenoten toe aan een WhatsApp-groep. Weet u niet of er bij u in de buurt een WhatsApp buurtpreventiegroep is? Kijk dan op www.wapd.nl. Nog een alternatief voor een WhatsApp-groep is BuurtApp. Het werkt bijna hetzelfde, maar het is anoniemer. U hoeft geen telefoonnummers uit te wisselen en kunt de notificaties uitzetten van onderwerpen die u niet interessant vindt. Stel dat uw buurvrouw een oppas zoekt voor haar kat, dan hoeft u deze misschien wel eindeloze conversatie niet te volgen. Voor wie liever niet dag en nacht met de buren in een groepsapp zit, is het Homies Alarm een uitkomst. Dit alarmsysteem waarschuwt u bij brand en inbraak. Niet alleen via een sirene in huis, maar ook met een appje. Als u en uw gezin niet direct reageren, wordt de speciale alarmgroep op de hoogte gesteld. Dit is een groep mensen die u zelf kiest. Denk aan familie, kennissen en buren. In geval van nood kunnen deze mensen zo snel mogelijk in actie komen. En is de noodsituatie voorbij, dan wordt de groepsapp gewoon weer gesloten. [bron: staedion.nl, volkskrant.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?