Zo haalt u het beste uit de file

Laatst gewijzigd op: 22 januari 2018

Geen zin om eerder te vertrekken of een andere route te nemen om de file te ontlopen? Haal dan het beste uit deze extra tijd in de auto.

Zo haalt u het beste uit de file

1. Geniet van even niks

Voor veel mensen is de auto een verlengstuk van de woonkamer. Iets langer onderweg zijn in deze woonkamer op wielen, is dan helemaal niet erg. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat veel forensen de file ervaren als een transitieperiode. Ze nemen letterlijk en figuurlijk afstand van huis en haard en maken zich klaar voor een dag werk. ’s Avonds is deze extra tijd in de auto perfect om alles op een rijtje te zetten en met een leeg hoofd thuis te komen. Geniet van even niks, want dat komt in deze tijd nog maar weinig voor.

2. Laat geen gaten vallen

Niemand wil langer in de file staan dan nodig. Dé truc om de file slim af te zijn, is geen gaten laten vallen. Houd wel genoeg afstand en ga niet bumperkleven, anders wordt het gevaarlijker op de weg.

3. Zing!

Zet onze file-playlist op, draai het volume op standje hoog en zing! Door te zingen komt er endorfine vrij, een stof die pijnstillend werkt en een geluksgevoel geeft. Daarnaast werkt zingen ontspannend, versterkt het de ademhalingspieren en geeft het een boost aan het immuunsysteem. Ook leuk: zet een nummer op die u járen geleden vaak luisterde. Het luisteren van deze muziek brengt weggestopte herinneren weer naar boven.

4. Doe een potje bingo

Maak voor de kinderen op de achterbank een bingokaart voor in de file. Zet op deze kaart alles wat u onderweg tegen kunt komen, zoals schapen, mensen met een bril, windmolens en auto’s met een fietsendrager.

5. Luister een luisterboek

Luisteren naar boeken is hip. Veel mensen vinden lezen zo minder een ‘moetje’ voelen, dan thuis op de bank. Ook vliegt de tijd voorbij met een (spannend) boek op de achtergrond. Door een abonnement op Storytel kunt u meer dan 60.000 boeken ‘lezen’. Veel webshops verkopen luisterboeken en via de meeste bibliotheken kunt u luisterboeken lenen.

6. Leer een nieuwe taal

Gaat u binnenkort op vakantie? Probeer in de loze tijd in de auto een nieuwe taal onder de knie te krijgen. Er zijn handige cd’s te koop waarmee u in een paar weken uw taalkennis kunt opfrissen. Blijf tijdens het leren natuurlijk wel goed op de weg letten.

7. Relativeer

Natuurlijk is het vervelend om langer onderweg te zijn, maar het is niet het einde van de wereld. Wie reist met de auto heeft minder vertraging dan de gemiddelde treinreiziger. Ook heeft u bij vertraging met de trein niet de privacy die u in de auto heeft. En vergeleken met onze Vlaamse buren stellen de files bij ons niks voor. Wie op tijd in Brussel wilt zijn, moet rekenen op zo’n 38% extra reistijd. [bron: hpdetijd.nl, rltnieuws.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?