Zo voorkomt u een schoorsteenbrand

Laatst gewijzigd op: | Door:

Zo voorkomt u een schoorsteenbrand

Naast een bron van gezelligheid, is een schoorsteen ook een bron van gevaar. In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2000 schoorsteenbranden. Hoe kunt u die voorkomen?

Eerder vertelde brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul dat veel mensen niet weten dat de schoorsteen vaak brand in huis veroorzaakt. Jaarlijks zijn er meer dan 2000 schoorsteenbranden in Nederland, meestal door een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal. Vooral in Oost-Nederland zorgt de schoorsteen voor veel ongelukken. Hier is schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van brand in huis. Wat zijn nu dé tips om brand in een schoorsteenkanaal te voorkomen?

Schoorsteenbrand voorkomen – 4 tips

1. Gebruik droog loofhout

Brand in de schoorsteen ontstaat vaak door verkeerd stookmateriaal. In december bijvoorbeeld, gebruiken veel mensen het pakpapier van de sint- en kerstcadeautjes, waardoor er in een korte tijd een hevige vlam ontstaat. Een niet goed geveegde schoorsteen kan hierdoor zo in brand vliegen. Gebruik daarom altijd droog en onbehandeld hout. Dus geen plastic, stukjes kerstboom, spaanplaat, triplex of kranten. Droog hout kunt u herkennen aan loszittende schors en scheuren.

2. Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen

Heel belangrijk: de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laten vegen. Als het schoorsteenkanaal niet schoon is, kunt u niet veilig stoken. Een verstopt of vervuild kanaal is vaak de oorzaak van brand. Staat de haard af en toe aan? Dan is het voldoende om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen. Wanneer hij als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt, is het verstandig om hem minimaal 2 keer per jaar te laten vegen.

3. Stook volgens de Zwitserse methode

De wat? De Zwitserse methode is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: leg dikke blokken hout op de aslaag. Leg daar een dun blok aanmaakhout op, dek de stapel af met sprokkelhout en leg daar een aanmaakblokje op. Vergeet ook niet de uitlaatklep naar de schoorsteen helemaal open te zetten. Deze stookmethode zorgt voor minimale aanslag in de schoorsteen.

4. Let op de kleur van de rook uit de schoorsteen

Hoe kleurlozer de rook, hoe beter. Dat geeft namelijk aan dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Als de rook donker van kleur is, gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed. Er is dan te weinig luchttoevoer of er wordt ongeschikte brandstof gebruikt. Hou ook de kleur van de vlam in de gaten. De vlammen horen heldergeel en gelijkmatig te zijn. Bij onvolledige verbranding ziet u flakkerende oranje vlammen.

Hoe blust u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand blussen met water is geen goed idee. Een liter water wordt namelijk omgezet in 1700 liter stoom en dat is te veel voor de schoorsteen om af te voeren. De schoorsteen kan dan scheuren of zelfs ontploffen. Als u een loeiend geluid hoort in het rookkanaal, is het verstandig om het vuur zo snel mogelijk te blussen met zand. Sluit daarna snel de schoorsteenklep en de deurtjes van de open haard en bel 112. De brandweer is erin getraind om een schoorsteenbrand binnen 10 minuten te blussen door kilo’s zout in het vuur te strooien. Vergeet niet om de ruimte te ventileren na het doven van het vuur. Anders is er kans op een koolmonoxidevergiftiging.

[bron: brandweer.nl, brandveilig.com]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit