Zondag is de veiligste dag van de week

Laatst gewijzigd op: 20 februari 2017

Zondag is de veiligste dag van de week, constateerde het Verbond van Verzekeraars. Op welke dag worden juist de meeste schades geclaimd? En wat is de veiligste provincie van Nederland?

Zondag is de veiligste dag van de week

Zondag is de veiligste dag van de week

Op zondag kunt u met een gerust hart in de auto of op de fiets stappen. Uit een analyse van het Verbond van Verzekeraars bleek dat 8% van het aantal geclaimde ongelukken op zondag plaatsvindt. De meeste ongelukken gebeuren op vrijdag (17%), gevolgd door dinsdag en donderdag (beide 15%). Ook bij InShared zien we dit: “Er zijn op zondag 40% minder autoschades dan de rest van de week. En in weekend, zaterdag én zondag, 25% minder. Vrijdag is de dag met de meeste autoschades”, vertelt Rob Kranenbarg van het schadeteam van InShared. Ook opvallend: op zondag worden de meeste schades die onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen, geclaimd. Waarschijnlijk omdat dit een dag is dat veel mensen op bezoek gaan bij familie en vrienden.

Een laaghangende zon vergroot het risico op een aanrijding flink

Met een laaghangende zon is het risico op een aanrijding een stuk groter. Er zijn dan 20% meer aanrijdingen in de ochtendspits. Door een laaghangende zon tijdens de avondspits worden er 17% meer fietsers en voetgangers aangereden en 7% meer dieren.

Groningen is de veiligste provincie

In Groningen is het verkeersrisico het laagst, 21,8 verkeersclaims per 1000 inwoners. Het hoogste verkeersrisico kent Noord-Brabant, met 37,5 claims. In bijna alle provincies steeg het aantal verkeersclaims ten opzichte van voorgaande jaren, alleen in Limburg bleef het gelijk. In 2015 steeg het totaal aantal verkeersclaims met 6,5%.

Na de zomervakantie is het gevaarlijker op de weg

De meeste ongelukken gebeuren vlak na de schoolvakanties. De meeste fietsers en voetgangers worden aangereden in de 6 weken na de zomervakantie, dus van eind augustus tot begin september. Als het gaat om autoschades valt Rob Kranenbarg iets anders op: “In oktober, november en december worden bij InShared de meeste autoschades geclaimd. November is de slechte maand om te rijden. ’s Avonds wordt het eerder donker, er zijn meer files en daardoor ook meer ongelukken.” [bron: risicomonitor verkeer 2016, risicomonitor verkeer 2015]

Wat voor slimme tips zoekt u?