is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheids­verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel handig en verstandig. Omdat het vaak om bedragen gaat die moeilijk zelf zijn op te hoesten.

Waarom is de aansprakelijkheids­verzekering niet verplicht?

Even voor de duidelijkheid: een aansprakelijkheidsverzekering is iets anders dan een (verplichte) WA-verzekering voor voertuigen. Die is bijvoorbeeld voor autobezitters en dekt schade die zij tijdens het rijden aan anderen toebrengen. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. U mag dus zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie ‘sterk aangeraden’. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Wanneer is de aansprakelijkheids­verzekering nodig?

Met ultieme voorzichtigheid is niet alles te voorkomen. Uw kind fietst tegen een geparkeerde auto aan. U morst een glas drinken over iemands smartphone. Of uw huisdier is in een wilde bui bij iemand anders. Dat soort schade betaalt u normaal gesproken uit eigen zak. Maar het gaat vaak om bedragen die u niet direct achter de hand heeft, zeker als er lichamelijke schade om de hoek komt kijken. Let daarom op of het maximaal uit te keren bedrag bij een aansprakelijkheids­verzekering hoog genoeg is. Per schadegeval vergoedt InShared tot maximaal €1.500.000. Wist u bijvoorbeeld dat u wettelijk aansprakelijk bent voor schade, die kwam doordat u niet ingreep, terwijl u dat wel had moeten doen?

Hoe breed is de dekking?

Volgens de Consumentenbond, die in 2014 aansprakelijkheids­verzekeringen vergeleek, is de dekking van onze Aansprakelijkheids­verzekering heel breed. De bond gaf als voorbeeld een kind dat per ongeluk de dure bril van oma’s hoofd slaat. Dat was bij de meeste andere verzekeraars niet gedekt, maar bij ons wel. Het gaat verder: voor kinderen tot 14 jaar zijn alle vormen van schade verzekerd. Ongelukjes tijdens het oppassen of het sporten? Gewoon dekking. En zelfs als uw kind gaat joyriden, dekken wij de schade (tot €10.000). Zonder clausules of extra voorwaarden.

Meer weten over aansprakelijkheids­verzekeringen

we all benefit