aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheids­verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel handig en verstandig. Omdat het vaak om bedragen gaat die moeilijk zelf zijn op te hoesten.

Waarom is de aansprakelijkheids­verzekering niet verplicht?

Even voor de duidelijkheid: een aansprakelijkheids­verzekering is niet verplicht en iets anders dan een (verplichte) WA-verzekering voor voertuigen. Een WA-verzekering is verplicht voor bezitters van een auto, motor, scooter, brommer en snorfiets en dekt schade die zij tijdens het rijden aan anderen toebrengen. De aansprakelijkheids­verzekering is dus niet verplicht. U mag zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie ‘sterk aangeraden’. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft een aansprakelijkheids­verzekering afgesloten. Niet verplicht dus, maar wel erg handig.

Wanneer is de aansprakelijkheids­verzekering nodig?

Met ultieme voorzichtigheid is niet alles te voorkomen. Uw kind fietst tegen een geparkeerde auto aan. U morst een glas drinken over iemands smartphone. Of uw huisdier is in een wilde bui bij iemand anders. Dat soort schade betaalt u normaal gesproken uit eigen zak. Maar het gaat vaak om bedragen die u niet direct achter de hand heeft, zeker als er lichamelijke schade om de hoek komt kijken. Let daarom op of het maximaal uit te keren bedrag bij een aansprakelijkheids­verzekering hoog genoeg is. Per schadegeval vergoedt InShared tot maximaal €1.500.000. Wist u bijvoorbeeld dat u wettelijk aansprakelijk bent voor schade, die kwam doordat u niet ingreep, terwijl u dat wel had moeten doen?

Bereken uw premie