Automaat kopen? Hou hier rekening mee

Laatst gewijzigd op: 20 december 2021

In 2019 werden er voor het eerst meer auto’s met een automatische versnellingsbak verkocht dan zonder. Denkt u er ook over om een automaat te kopen? Hou hier dan rekening mee.

Automaat kopen? Hou hier rekening mee

Automaten zijn tegenwoordig zuiniger dan handgeschakelde auto’s

Dat automaten langzaam optrekken en niet zuinig zijn, waren vroeger redenen om voor een handgeschakelde wagen te kiezen. Deze nadelen gaan tegenwoordig niet meer op. Auto’s met automatische versnellingsbakken zijn nu zelfs zuiniger en hebben daardoor een lagere CO2-uitstoot. Elektrische auto’s hebben nooit versnellingen. Voor wie gewend is om in een automaat te rijden, voelen deze duurzamere auto’s daarom vertrouwd.

Bij een tweedehands automaat moet u extra op de versnellingsbak letten

Een tweedehands automaat op het oog? Let dan goed op hoe deze auto schakelt. Gesputter, geschuur, geklop en ander lawaai kan betekenen dat de versnellingsbak gereviseerd moet worden. Een goede reden om de auto niet te kopen, want dit is 1 van de duurste reparaties. Een automaat die niet wil schakelen of juist bij constante snelheid in de war is, kunt u ook beter aan uw neus voorbij laten gaan. Hetzelfde geldt voor wanneer er een vet- of olievlek onder de auto ligt.

Automaten worden alleen maar goedkoper

Voor een automaat betaalt u meestal (iets) meer dan voor een handgeschakelde auto. Het goede nieuws is dat hier in de toekomst verandering in komt. Zowel de Bovag als de RAI Vereniging verwachten dat de handgeschakelde auto langzaam zeldzaam wordt in Nederland. Zo heeft Volkswagen besloten om vanaf 2023 steeds minder auto’s te produceren met een handgeschakelde versnellingsbak. Het prijsverschil tussen een automaat en een ‘gewone’ auto wordt dus alleen maar kleiner.

De N-stand is handig in de file en in de wasstraat

Door de wasstraat gaan met een automaat geeft sommige automobilisten klotsende oksels. Nergens voor nodig, want hier is de N-stand voor. Deze stand gebruikt u als u ergens stilstaat en de motor wilt laten draaien, zoals in de file, voor een stoplicht, in een wasstraat of als uw wagen gesleept wordt. Gebruik hem alleen nooit wanneer u rijdt.

Rijhulpsystemen werken beter bij auto’s met een automatische versnellingsbak

De adaptive cruise control, lane keeping aid en park assist pilot zijn allemaal voorbeelden van rijhulpsystemen. Zoals de naam al zegt, ondersteunen deze systeem u in het verkeer. Het effect: u rijdt beter én veiliger. Veel rijhulpsystemen werken beter of zelfs alleen maar in combinatie met een automaat. Bent u een liefhebber van technische snufjes of wilt u gewoon zo comfortabel mogelijk rijden dan is een automaat waarschijnlijk een slimme keus.

Met een automaat door de sneeuw rijden is even wennen

Ligt er een wit laagje over de wereld, dan kan het wennen zijn om met een automaat te rijden. Als het gesneeuwd heeft, zijn de wegen vaak glad en ligt uw bolide minder stabiel op de weg. Rijdt u in een schakelauto, dan voelt u wanneer u grip heeft. Hier kunt u makkelijk op inspelen door voorzichtig gas te geven en op te trekken. Bij een automaat is dat een ander verhaal. Deze auto met een automatisch versnellingsbak koppelt gelijk als u de rem loslaat. Voelen wanneer u grip heeft, is daarom een stuk meer gok- en giswerk. Om slippen te voorkomen, is het belangrijk dat u de rem niet loslaat en direct veel gas geeft. Voorzichtig aanvoelen hoeveel gas u moet geven, is het advies. Heeft u al een verzekering voor uw automaat? De Autoverzekering van InShared is betrouwbaar en voordelig. Bereken nu vrijblijvend wat u per maand kwijt bent aan premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?