Waterschade

Is schade door water gedekt?

In de meeste gevallen bent u via uw woonverzekeringen goed beschermd tegen schade door water(overlast). De spullen in uw huis met een inboedelverzekering, uw huis zelf met een opstalverzekering.

Verschillende soorten waterschade

Water kan uit de lucht vallen of uit de kraan, maar soms is het gewoon teveel tegelijk. Voor de verschillende ‘categorieën’ van waterschade gelden verschillende regels. Over het algemeen wordt waterschade wel vergoed als het plotseling optreedt en niet als de schade geleidelijk ontstaat, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming door vocht.

Alarminstallatie inbouw
Alarminstallatie los
Bel
Behang
Bestrating
C.V.
Gordijnen
Ingebouwde apparatuur, zoals een airco of koelkast
Intercom
Kozijnen
Losse huishoudelijke apparaten, zoals een strijkijzer of wasmachine
Mechanische ventilatie
Radiatoren
Rolluik
Sanitair, zoals een wastafel of toilet
Schutting
Telefoon
Thermostaat
Verwarmings­installatie
Vijver
Vlizotrap
Vloer bedekt met vinyl of tapijt
Vloer bedekt met iets anders dan vinyl of tapijt, zoals laminaat of PVC. Als het vast zit aan de vloer valt het onder opstal, anders onder inboedel.
Zonwering
Warmtepomp
Zonnepanelen op uw dak
Draagbare zonnepanelen
Opstal
Inboedel

En mijn aquarium en waterbed?

Geen zorgen. U bent met een woonverzekering gewoon verzekerd voor schade als gevolg van een defect of verstopping in bijvoorbeeld uw aquarium of waterbed.

En als mijn raam per ongeluk open stond tijdens hevige regen?

Helaas. Meestal wordt schade die u had kunnen voorkomen niet vergoed. Maar omdat dat niet altijd helemaal duidelijk is, is het soms nodig om een expert in te schakelen, die bekijkt of uw waterschade binnen de dekking valt.

Waterschade laminaat

Soms is het een raadsel of iets onder de opstalverzekering of inboedelverzekering valt. Zoals het laminaat. Gelukkig is het bij InShared minder ingewikkeld dan het lijkt. Zit het parket vast of is het onderling vastgelijmd? Dan valt het onder onze Opstalverzekering. Ligt het los? Dan valt het onder de dekking van onze Inboedelverzekering.

Waterschade laptop

Schade aan een apparaat dat u (bijna) dagelijks gebruikt, is natuurlijk een nachtmerrie. Gelukkig bent u met onze Inboedelverzekering verzekerd voor waterschade aan uw laptop. Sluit u de dekking Mobiele elektronica af, dan is ook de meeste schade als gevolg van vallen en stoten verzekerd. Wel zo’n fijn idee.

Waterschade voorkomen

Waterschade is altijd vervelend. Maar er zijn een paar dingen die u kan doen om de kans op schade zo klein mogelijk te maken. Zo is de kans dat u uw Waterschade verzekering nodig heeft, een stuk kleiner.

  • Tap leidingen af bij vorst
  • Sluit ramen en deuren goed als u weggaat
  • Zorg dat uw tegelwerk voorzien is van een goede kitrand
  • Maak regelmatig uw dakgoot schoon
  • Onderhoud uw leidingen goed
  • Draai de waterkraan dicht als u de wasmachine of tuinslang niet gebruikt
  • Overweeg een groen dak. Een dak bedekt met planten neemt ongeveer 50% van het regenwater op
  • Gebruik speciale vogelschroten, zodat vogels zich niet onder dakpannen nestelen