Veilige sloten: dit moet iedereen weten

Laatst gewijzigd op: 6 mei 2019

Voor inbrekers is het vaak kinderspel om een huis binnen te komen. Dat heeft alles te maken met de sloten. Tijd om daar verandering in te brengen!

Veilige sloten: dit moet iedereen weten

De sloten van de achterdeur zijn het minst veilig

Dat inbrekers meestal via de achterdeur binnenkomen, is geen toeval. Volgens Stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW) is deze deur bij 88,1% van de Nederlandse huizen niet goed beveiligd. Met behulp van een tang en schroevendraaier zijn de meeste achtdeuren binnen een minuut (!) open. Benieuwd of het slot van uw achterdeur wel boefproef is? Gebruik dan deze handige checklist.

Veilige sloten hebben een SKG keurmerk

Om het kaf van het koren te scheiden, is er het keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Deze stichting test sloten op onder andere sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren, 1 tot 3, geeft aan hoe veilig een slot is. Hoe meer sterren, hoe veiliger. Zo kan een slot met 3 sterren ervoor zorgen dat een inbreker er 5 minuten langer over doet om een huis binnen te komen. Hele kostbare tijd dus.

Tandenstoker in het slot? Daar zit een inbreker achter

Als er een tandenstoker in het slot zit, is dat een goede reden om bij de politie aan de bel te trekken. Inbrekers steken tandenstokers in sloten om te kijken of er iemand thuis is. Zit de tandenstoker na een paar dagen nog op dezelfde plek, dan weten ze dat de kust veilig is. Hetzelfde trucje wordt uitgehaald met plakband.

Het is niet voldoende om de deur alleen dicht te doen

Veel mensen vergeten de deur op slot te draaien. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde eerder dat het voor inbrekers dan wel héél makkelijk is om de deur te openen. Meer dan een plastickaartje, zoals een bankpas, is er niet nodig. Zo’n stukje plastic wordt gebruikt om de sleuf van het slot terug te duwen, waardoor de deur binnen no time open is. Flipperen wordt dat genoemd.

Een slot moet verzonken zijn in de deur

Wel eens gehoord van de cilinder trekmethode? Het wordt ook wel kerntrekken of de Bulgaarse methode genoemd. Bij deze veel gebruikte inbraakmethode wordt er met een schroevendraaier een schroef in het slot gedraaid. Steekt het slot iets uit, dan wordt het afgebroken en is de deur open. Koop daarom alleen een slot dat verzonken is in de deur.

De sleutel in het slot laten zitten, is vragen om problemen

Het is belangrijk om altijd, maar dan ook echt altijd, de sleutel uit het slot te halen. Ook als u gewoon thuis bent. Inbrekers hebben namelijk inventieve foefjes om de deur te openen als de sleutel in het slot zit. Ze steken bijvoorbeeld een kledinghanger door de brievenbus en trekken zo de deur open of boren een gaatje onder het slot en draaien de sleutel om met een stukje ijzerdraad. Wist u dat de meeste inbrekers zich niet goed voorbereiden? Lees hier meer broodje-aapverhalen over inbrekers.

Wat voor slimme tips zoekt u?