De beste tips tegen beslagen autoruiten

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

In de herfst en winter beslaan autoruiten een stuk sneller. Logisch, want dat zijn de vochtigste seizoenen van het jaar. Maar wat kunt u doen tegen condens op de ruiten?

De beste tips tegen beslagen autoruiten

Kinderen vinden beslagen autoruiten fantastisch. Ze kunnen erop tekenen en schrijven en alles weer uitwissen voordat iemand het ziet. De gemiddelde automobilist wordt hier alleen minder enthousiast van. Een beslagen autoruit kan voor flink wat vertraging zorgen. U kunt niet meteen naar uw werk sjezen, maar moet eerst zorgen dat u weer door de ruiten kunt kijken. Doet u dat niet? Dan is niet alleen de kans op een ongeluk groter, maar loopt u ook het risico op een flinke boete. Een boete voor rijden met onvoldoende zicht is € 250. Niet mis dus.

Beslagen autoruiten = te veel vocht

Autoruiten beslaan als er te veel vocht in de auto zit. Dat komt doordat in de herfst- en wintermaanden de lucht vochtiger is. Ook liggen er dan vaker natte spullen, zoals natte jassen en schoenen, in de auto en hecht regenwater zich makkelijk aan de automatten. Als u uw bolide start en de warme lucht in aanraking komt met de koude voorruit, condenseert het water op de ruit. De ruit beslaat dan, waardoor u er moeilijk doorheen kunt kijken.

Geen beslagen autoruiten 9 tips

Met deze tips zijn beslagen autoruiten voortaan verleden tijd:

 1. Zet de airco aan
  Niet alleen bij tropische temperaturen is de airco een redder in nood, maar ook in de herfst en de winter. De airco maakt de lucht droger, waardoor de ruiten snel niet meer beslagen zijn. Zet de airco op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Laat de airco nog wel een tijdje aan staan als de ruiten niet meer beslagen zijn, anders ziet u snel weer geen steek.
 2. Hou de autoruiten schoon
  Schone autoruiten beslaan minder snel. Vocht hecht zich namelijk aan vuil. Op een vieze autoruit ligt daarom ook eerder een laagje ijs. Een goede reden om de autoruiten vaker schoon te maken. Gebruik hiervoor een speciale reiniger of maak zelf deze milieuvriendelijke glasreiniger voor blinkend schone ruiten. Vergeet niet de binnenkant van de ruiten ook goed schoon te maken en regelmatig de ruitenvloeistof bij te vullen.
 3. Leg vochtvreters in de auto
  De naam zegt het al: vochtvreters vreten vocht. Er zijn genoeg vochtvreters te koop, maar u kunt er ook zelf 1 maken door een oude sok te vullen met kattenbakvulling. Knoop erin et voilà!
 4. Zorg voor nieuwe rubbers van de ramen en deuren
  Zijn de rubbers van de ramen en deuren van uw bolide klaar voor de prullenbak, dan merkt u dat ook aan uw ramen. Sluiten de rubbers niet meer optimaal, dan komt er meer vocht binnen en beslaan de ruiten sneller. Heeft u last van beslagen autoruiten, dan is het dus verstandig om even naar de rubbers te (laten) kijken.
 5. Leg geen vochtige spullen in de auto
  Legt u een natte paraplu, vochtige schoenen of een kletsnatte regenjas in de auto, dan zit er zo een laagje condens op de autoruiten. De oplossing is eenvoudig: geen vochtige spullen in de auto stallen. Is er echt geen andere optie? Doe de spullen dan in een afgesloten plastic zak.
 6. Vervang het interieurfilter
  Het interieurfilter in uw auto houdt stof, vuil en schadelijke deeltjes als roet, stikstof en zwaveldioxide buiten de deur. Veel mensen weten niet dat de autoruiten eerder beslaan als het interieurfilter aan vervanging toe is. Iets om in de gaten te houden dus. Het advies is om minimaal 1 keer per jaar het filter te vervangen of na 15.000 kilometer. Klop hiervoor aan bij een garage of wacht tot de grote beurt, hier is het vaak onderdeel van.
 7. Gebruik een whiteboard wisser
  Het klinkt misschien gek, maar met een whiteboard wisser kunt u uw ruit vliegensvlug condensvrij krijgen. Het maakt geen vlekken, kost weinig en past makkelijk in uw dashboardkastje.
 8. Zet de ramen na de laatste rit even open
  Als u niet van plan bent om vandaag nog in de auto te stappen, is het een goed idee om de ramen een paar seconden open te zetten. Uw auto vult zich dan met koude en droge lucht. Dat het geen zin heeft om de ramen op een kier te zetten als het regent of sneeuwt, is natuurlijk vanzelfsprekend.
 9. Gebruik huis-tuin-en-keukenmiddeltjes Wonderbaarlijk, maar waar: scheerschuim met een vleugje mint helpt tegen beslagen autoruiten. Spuit het op een droge doek, smeer de ruiten ermee in, laat het even intrekken en veeg het dan weg met een doek. De autoruiten afnemen met een doekje met een paar druppels afwasmiddel werkt ook.

  [bron: tuning-gids.nl, omaweetraad.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?