De beste tips tegen beslagen autoruiten

Laatst gewijzigd op: | Door:

De beste tips tegen beslagen autoruiten

In de herfst en winter beslaan autoruiten een stuk sneller. Logisch, want dat zijn de vochtigste seizoenen van het jaar.

Kinderen vinden beslagen autoruiten fantastisch. Je kunt erop tekenen en schrijven en alles weer uitwissen voordat iemand het ziet. De gemiddelde automobilist wordt hier minder enthousiast van. Een beslagen autoruit houdt je op. Je kunt niet meteen naar je werk sjezen, maar moet eerst zorgen dat je weer door de ruiten kunt kijken. Doet u dat niet? Dan is niet alleen de kans op een ongeluk groter, maar loopt u ook het risico op een flinke boete. Een boete voor rijden met beslagen ruiten kan oplopen tot €370.

Beslagen autoruiten = te veel vocht

Autoruiten beslaan als er te veel vocht in de auto zit. Dat komt doordat in de herfst- en wintermaanden de lucht vochtiger is. Ook liggen er dan vaker natte spullen, zoals natte jassen en schoenen, in de auto en hecht regenwater zich makkelijk aan de automatten. Als u de auto start en de warme lucht in aanraking komt met de koude voorruit, condenseert het water op de ruit. De ruit beslaat dan, waardoor u er moeilijk doorheen kunt kijken.

Geen beslagen autoruiten – 4 tips

Met deze tips zijn beslagen autoruiten voortaan verleden tijd.

1. Zet de airco aan

Niet alleen bij tropische temperaturen is de airco een redder in nood, maar ook in de herfst en de winter. De airco maakt de lucht droger, waardoor de ruiten binnen no time niet meer beslagen zijn. Zet de airco op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Laat de airco nog wel een tijdje aan staan als de ruiten niet meer beslagen zijn, anders ziet u snel weer geen steek.

2. Hou de autoruiten schoon

Schone autoruiten beslaan minder snel. Vocht hecht zich namelijk aan vuil. Op een vieze autoruit ligt daarom ook eerder een laagje ijs. Een goede reden om de autoruiten vaker schoon te maken. Gebruik hiervoor een speciale reiniger of maak zelf deze milieuvriendelijke glasreiniger voor blinkend schone ruiten. Vergeet niet ook de binnenkant van de ruiten goed schoon te maken en regelmatig de ruitenvloeistof bij te vullen.

3. Leg vochtvreters in de auto

De naam zegt het al: vochtvreters vreten vocht. Er zijn genoeg vochtvreters te koop, maar u kunt er ook zelf 1 maken door een oude sok te vullen met kattenbakvulling. Knoop erin et voilà!

4. Gebruik huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Wonderbaarlijk, maar waar: scheerschuim met een vleugje mint helpt tegen beslagen autoruiten. Spuit het op een droge doek, smeer de ruiten ermee in, laat het even intrekken en veeg het dan weg met een doek. De autoruiten afnemen met een doekje met een paar druppels afwasmiddel werkt ook.

[bron: tuning-gids.nl, omaweetraad.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit