Dit moet in ieder dashboardkastje liggen

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

In veel auto’s is het dashboardkastje een schatkist aan onzinnige snuisterijen. Maar wat is nou wél slim om in deze handige opbergplek te bewaren? Deze 8 dingen horen in uw dashboardkastje.

Dit moet in ieder dashboardkastje liggen

Een dashboardkastje, ook wel handschoenenvakje of handenschoenenkastje genoemd, zit al sinds jaar en dag in de auto. In de 18e eeuw werd dit opbergvakje nog echt gebruikt om handschoenen te bewaren. De meeste auto’s hadden toen nog geen dak, dus je had wel iets nodig om je handen warm te houden. Ook was het in die tijd chic om te rijden met lange, witte handschoenen. Tegenwoordig is het dashboardkastje in veel auto’s een grote chaos. Zonde, want deze opbergruimte kunt u juist heel nuttig gebruiken.

8 dingen die in uw dashboardkastje horen

 1. De handleiding van de auto
  Het is altijd verstandig om de handleiding van uw auto bij u te hebben. Hier staat onder andere in hoe u een band moet verwisselen, wat de juiste bandenspanning is en waar dat ene knopje voor dient. Is de handleiding een heel dik pakket? Kopieer dan de belangrijkste pagina’s en maak er een mini-handleiding van.
 2. Een extra telefoonoplader
  Een telefoon die ook wordt gebruikt als navigatie is snel leeg. Leg daarom voor de zekerheid een telefoonoplader in uw auto. Als u pech heeft of iemand moet bellen als uw telefoon leeg is, bent u daar ook meer dan blij mee. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een USB-aansluiting. Waarschijnlijk hoeft u dus geen speciale oplader voor in de auto te kopen.
 3. Een papieren kaart
  Ook als u een navigatiesysteem heeft, zoals de meeste mensen, is het slim om een papieren kaart in de auto te leggen. U weet nooit wanneer uw navigatie kapotgaat of de verkeerde route aangeeft.
 4. Een zaklamp
  Er zijn hele kleine zaklampen te koop met een LED-lampje. Onmisbaar als u in de nacht een band moet vervangen.
 5. De belangrijkste telefoonnummers
  Stel dat u een ongeluk krijgt en niet goed aanspreekbaar bent, dan is het fijn dat de belangrijkste telefoonnummers in uw dashboardkastje liggen. Ze staan waarschijnlijk ook in uw telefoon, maar wat als uw telefoon het niet meer doet? Ook als u met pech langs de weg staat met een lege telefoon, bent u blij dat deze nummers in de auto liggen.
 6. Slimme snacks
  Het is altijd goed om een kleine snackvoorraad in de auto te hebben. Eten waarvan u snel weer energie krijgt en dat lang goed blijft. Denk aan druivensuiker, nootjes of een energiereep.
 7. Waxinelichtjes
  Een stilstaande auto heeft in de winter al snel de temperatuur van een vrieskist. Om de accu te sparen, zijn waxinelichtjes onmisbaar. Het schijnt dat je met 10 waxinelichtjes een auto voor zo’n 24 uur warm kunt houden. Vergeet ook geen lucifers in het dashboardkastje te leggen.
 8. Een schadeformulier
  Altijd slim om bij u te hebben: een schadeformulier. Kleine schades, zoals wanneer u tegen een paaltje bent gereden, kunt u bij InShared online melden. Voor schade met een tegenpartij heeft u wel een Europees schadeformulier nodig. En denk er bij schade aan dat u meteen veel foto’s maakt. De Groene Kaart hoeft niet in uw dashboardkastje te liggen. Die kunt bij InShared downloaden in uw digitale Verzekeringsmap.

En dit kunt u beter niet bewaren in het dashboardkastje

Zonnebrand

Of de zon nu wel of niet schijnt, het is verstandig om elke dag te smeren met zonnebrand. Niet alleen om uw huid te beschermen tegen huidkanker, maar ook tegen huidveroudering (rimpels!). Uw dashboardkastje is niet de beste plek om een tube, fles of spray met zonnebrand te bewaren. De temperatuur kan in dit kastje flink oplopen, waardoor de kwaliteit en de werking van de zonnebrand snel achteruitgaat. Uw huid is dan minder goed beschermd.

Het kentekenbewijs

Als u met een auto of ander voertuig rijdt, moet u altijd een kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. Beter kunt u dit bewijs niet in het dashboardkastje bewaren, omdat criminelen hier vaak op azen. Vinden ze uw kentekenbewijs in het dashboardkastje? Dan hebben ze de jackpot. Bewaar uw rijbewijs en kentekenbewijs daarom gewoon in uw portemonnee. Als u uw kentekenbewijs niet bij u heeft en wordt aangehouden door de politie, hangt er zo een boete van €45 aan uw broek.

Een noodhamer

Omdat de meeste dashboardkastjes voller dan vol zijn, kunt u hier beter geen noodhamer in bewaren. Stel dat uw auto te water raakt, dan is er geen tijd om eerst naar een noodhamer te zoeken. Leg minimaal 2 noodhamers in de auto. Monteer de ene dichtbij de bestuurdersstoel en de ander dichtbij de passagiersstoel. Op de verpakking staat precies hoe dat moet.

Heel belangrijk: leg uw benen niet op het dashboardkastje

Legt u wel eens uw benen op het dashboardkastje als u op de passagiersstoel zit? Doe dat vanaf vandaag nooit meer! Als een airbag ontploft, gaat dat met een snelheid tussen de 160 en 350 kilometer per uur. Bij een Amerikaanse vrouw werden haar benen zo omhoog geduwd dat de onderkant van haar voet tegen haar gezicht aankwam. Ze brak hierdoor haar neus, haar enkel, dijbeen en arm, terwijl de andere inzittenden nergens last van hadden.

En wat ligt er in uw kofferbak? Deze 6 dingen zijn onmisbaar

[bron: carglass.nl, rdw.nl, nationwide.com]

Wat voor slimme tips zoekt u?