De grootste misverstanden over rookmelders

Laatst gewijzigd op: | Door:

De grootste misverstanden over rookmelders

Iedereen weet dat een rookmelder onmisbaar is. Toch is maar 23% van de woningen in Nederland goed beveiligd met rookmelders. Waar gaat het mis? Wij ontmaskeren de grootste misverstanden.

Misverstand 1: een rookmelder ophangen is een fluitje van een cent

Iedereen kan een rookmelder ophangen, maar het is geen klusje wat u 1,2,3 klaart. Voordat u met een hamer aan de slag gaat, is het belangrijk dat u bepaalt waar de rookmelders precies moeten hangen. Hang de rookmelders in ieder geval in de ruimtes waardoor u moet vluchten én in de slaapkamers. De beste plek is in het midden van een ruimte op ongeveer 50 centimeter afstand van alle muren. Bij een schuin dak moet de rookmelder minimaal 30 centimeter lager dan de nok hangen.

Misverstand 2: als er een rookmelder afgaat, is er altijd brand

Er is niet altijd reden voor paniek als een rookmelder afgaat. Een technische defect van de melder kan zorgen voor loos alarm, maar ook een laagje stof aan de binnenkant kan de melder gevoeliger maken. Een ander veelvoorkomende oorzaak van een té gevoelige rookmelder, is de plek waar hij hangt. Door waterdamp en gassen kan een rookmelder onterecht afgaan. Deze deeltjes hebben ongeveer dezelfde diameter als de rookdeeltjes die de melder detecteert. Hang een rookmelder daarom minstens 3 meter van verwarmingstoestellen en 6 meter van boilers, kachels en ovens.

Misverstand 3: 1 rookmelder in huis is genoeg

Alleen een rookmelder in de gang is niet genoeg. Hang er in ieder geval ook 1 in alle slaapkamers en in de woonkamer. De brandweer adviseert voor maximale beveiliging om in alle ruimtes waar brand kan ontstaan een rookmelder op te hangen, dus ook in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan. Het is het veiligste om alle rookmelders te koppelen. Als er dan 1 afgaat, gaan ze meteen allemaal af. Deze speciale rookmelders zijn gewoon in de winkel te koop. Op de verpakking staat of ze koppelbaar zijn. In huizen die na 2003 zijn gebouwd, zijn gekoppelde rookmelders zelfs verplicht.

Misverstand 4: als een rookmelder eenmaal hangt, hoeft u er niet meer naar om te kijken

Veel mensen weten niet dat een rookmelder ook schoongemaakt moet worden. Door spinnenwebben en een laagje stof wordt de rookmelder gevoelig of werkt hij zelfs helemaal niet. Maak daarom minimaal 1 keer per jaar de buitenkant schoon met een vochtige doek en zet de stofzuigermond aan de bovenkant bij de luchtinlaten. Vergeet niet om de rookmelder ten minste iedere maand te testen met de speciale testknop. Door deze knop 10 seconden in te drukken, weet u vanzelf of de rookmelder nog werkt. Met een speciale rookmelder testspray kunt u de rookmelder testen met echte roetdeeltjes. Ook handig.

[bron: brandweerpreventienederland.nl, veilig.com, brandweer.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit