De grootste misverstanden over rookmelders

Laatst gewijzigd op: | Door:

De grootste misverstanden over rookmelders

Iedereen weet dat een rookmelder onmisbaar is. Toch heeft maar iets meer dan 72% van de Nederlanders een rookmelder in huis. Waar gaat het mis? Wij ontmaskeren de grootste misverstanden.

Misverstand 1: een rookmelder ophangen is een fluitje van een cent

Iedereen kan een rookmelder ophangen, maar het is geen klusje wat u 1,2,3 klaart. Voordat u met een hamer aan de slag gaat, is het belangrijk dat u bepaalt waar de rookmelders precies moeten hangen. Het veiligste is om er op iedere verdieping 1 te plaatsen. De beste plek om rookmelders op te hangen, is in het midden van een ruimte op ongeveer 50 centimeter afstand van alle muren. Bij een schuin dak moet de rookmelder minimaal 30 centimeter lager dan de nok hangen.

Misverstand 2: als er een rookmelder afgaat, is er altijd brand

Er is niet altijd reden voor paniek als een rookmelder afgaat. Een technisch defect van de melder kan zorgen voor loos alarm, maar ook een laagje stof aan de binnenkant kan de melder gevoeliger maken. Een ander veelvoorkomende oorzaak van een té gevoelige rookmelder, is de plek waar hij hangt. Door waterdamp en gassen kan een rookmelder onterecht afgaan. Deze deeltjes hebben ongeveer dezelfde diameter als de rookdeeltjes die de melder detecteert. Hang een rookmelder daarom minstens 3 meter van verwarmingstoestellen en 6 meter van boilers, kachels en ovens.

Misverstand 3: rookmelders zijn alleen verplicht in nieuwbouwhuizen

Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat 72% van de Nederlanders een rookmelder heeft in huis. Sinds 2003 is het in nieuwbouwhuizen verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Om ervoor te zorgen dat straks in élke woning rookmelders hangen, geldt deze regel per 1 juli 2022 voor alle huizen. Hangt er nog niet op elke verdieping in uw huis een rookmelder? Wacht dan niet tot 2022, maar koop er vandaag al een paar extra.

Misverstand 4: alle rookmelders zijn praktisch hetzelfde

De meeste rookmelders lijken van de buitenkant op elkaar. Het grote verschil zit aan de binnenkant: de batterij. Er zijn rookmelders op de markt met een alkalinebatterij, een koolzinkbatterij en een lithiumbatterij. Het beste kunt u een rookmelder kopen met een lithiumbatterij. Deze gaat namelijk 10 jaar mee, dat is net zo lang als de gemiddelde rookmelder. Geen gehannes met het vervangen van de batterij dus. Een koolzinkbatterij gaat zo’n 3 jaar mee en een alkalinebatterij 5 jaar. Let bij het kopen van een rookmelder ook op het Europese keurmerk EN 14604. Dit keurmerk geeft aan dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen.

Misverstand 5: 1 rookmelder in huis is genoeg

Alleen een rookmelder in de gang is niet genoeg. De brandweer adviseert voor maximale beveiliging om in alle ruimtes waar brand kan ontstaan een rookmelder op te hangen, dus ook in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan. Het is het veiligste om alle rookmelders te koppelen. Als er dan 1 afgaat, gaan ze meteen allemaal af. Deze speciale rookmelders zijn gewoon in de winkel te koop. Op de verpakking staat of ze koppelbaar zijn.

Misverstand 6: als een rookmelder eenmaal hangt, hoeft u er niet meer naar om te kijken

Veel mensen weten niet dat een rookmelder ook schoongemaakt moet worden. Door spinnenwebben en een laagje stof wordt hij gevoelig of werkt hij zelfs helemaal niet. Maak daarom minimaal 1 keer per jaar de buitenkant schoon met een vochtige doek en zet de stofzuigermond aan de bovenkant bij de luchtinlaten. Vergeet niet om de rookmelder ten minste iedere maand te testen met de speciale testknop. Door deze knop 10 seconden in te drukken, weet u vanzelf of de rookmelder nog werkt. Met een speciale rookmelder testspray kunt u de rookmelder testen met echte roetdeeltjes. Ook handig.

Misverstand 7: rookmelders kun je prima online kopen

Alles is tegenwoordig online te koop. Zo ook rookmelders. Toch kunt u een rookmelder beter in een fysieke winkel kopen dan in een onlineshop. Waarom? Omdat de melders die voor een prikkie op internet staan vaak niet doen wat ze moeten doen: waarschuwen bij brand. Ook worden rookmelders soms als nieuw geleverd, terwijl ze al jaren eerder zijn geproduceerd. Dat heeft effect op de levensduur van de batterij. Let ook op dat er geen nieuwe stickers over de oude datum geplakt zijn.

Wilt u uw huis goed verzekeren tegen brandschade? Dan bent u bij InShared aan het juiste adres. Bereken hier wat onze Woonverzekering per maand kost.

[bron: brandweerpreventienederland.nl, veilig.com, brandweer.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit